Banii de la FMI: după Turcia şi Ungaria a venit rândul Irlandei să ia în calcul rambursarea

Autor: Bogdan Cojocaru 10.09.2014
Irlanda, una dintre cele mai bogate ţări din Uniunea Europeană, intenţionează să profite de dobânzile reduse de pe pieţele de finanţare inter­naţionale şi să ramburseze anticipat cea mai mare parte din împrumutul primit de la Fondul Monetar Internaţional în timpul crizei.

Acest pas i-ar aduce economii de 375 de milioane de euro pe an. Irlanda, supranumită cândva leul celtic datorită performanţelor economice, se alătură astfel Ungariei şi Turciei, state cu pretenţii de puteri economice regionale care au plătit înainte de termen datoriile către FMI şi care au făcut din aceasta motiv de mândrie naţională.

Planul irlandez prevede împru­muturi de pe pieţe la dobânzi de 2% pentru plata anticipată a 18 miliarde de euro din împrumutul de 22,5 miliarde de euro primit de la FMI, care în prezent percepe dobânzi de 5%, scrie Irish Examiner.

Cele mai scumpe fonduri pe care UE le poate pune la dispoziţie unui stat cu probleme, prin Mecanismul European de Stabilitate Financiară, au dobânzi de aproximativ 3%.

Dacă va primi acceptul UE şi FMI, pro­punerea va reprezenta un pre­cedent bun pentru alte state aflate sub imperiul unui program cu FMI, a explicat un oficial al UE.

România este printre puţinele state din UE care încă mai au un program cu FMI. „Colegii“ de grup ai României – Grecia, Irlanda, Portugalia, Cipru şi Islanda - sunt economii pe care criza le-a adus în pragul default-ului sau falimentului. În 2011, randamentele obligaţiunilor irlandeze cu scadenţa la 10 ani se situau la 14%, în condiţiile în care pragul de pericol este de 7%. În prezent, randamentele obligaţiunilor irlandeze sunt de aproximativ 1,6%.

Chiar dacă va plăti înainte de termen datoria către FMI, Irlanda nu va fi probabil lăsată să iasă de sub supravegherea instituţiei financiare de la Washington.

De asemenea, unele ţări precum Germania va trebui să supună planul irlandez aprobării din partea parlamentelor naţionale.

Irlanda a primit în total un bailout de 67,5 miliarde de euro de la FMI şi UE în noiembrie 2010, când economia i-a fost adusă în pragul falimentului de colapsul sistemului bancar.

Programul curent prevede că Irlanda trebuie să ramburseze banii FMI între 2015 şi 2023, iar pe cei către UE până în 2033.

Ungaria şi-a tăiat anul trecut legăturile cu FMI prin plata anticipată a imprumutului primit de la instituţia financiară în 2008.

Ministerul Economiei explica atunci că plata anticipată este posibilă pentru acele state care deţin „un nivel suficient al rezervelor, sunt dis­ciplinate fiscal şi sunt bine per­cepute de investitori“.