Cea mai importantă lansare din istoria recentă a Apple. Tim Cook a prezentat iPhone 6, iPhone 6 Plus şi un ceas inteligent - Watch. FOTO

Autori: Cătălina Butan , Adrian Seceleanu 09.09.2014

Pasionaţii de tehnologie, dar şi reprezentanţii caselor de modă şi-au îndreptat privirile marţi spre California, unde grupul Apple ar putea să lanseze primul său produs nou de la iPad încoace, apărut pe piaţă în urmă cu patru ani.

Evenimentul va avea loc începând de la ora 20.00 (ora României) la Centrul Flint din California şi va fi prezentat de directorul general al companiei, Tim Cook.

19:00 Oamenii se adună în faţa unei clădiri albe înaintea evenimentului Apple care are loc la Centrul Flint din Cupertino, California.

20:08 Tim Cook, CEO al Apple, anunţă iPhone 6 şi iPhone 6 Plus.

20:12 Este cel mai mare progres în evoluţia iPhone, spune Tim Cook. “Sunt cele mai bune iPhone-uri pe care le-am realizat vreodată”, adaugă şeful Apple. Pe scenă urcă Phil Schiller, vicepreşedinte pentru marketing al Apple.

Zvonurile sunt confirmate: Apple va avea în sfârşit telefoane cu ecran mai mare: iPhone 6 are un ecran de 4,7 inchi iar iPhone 6 plus are un ecran de 5,5 inchi. 

20:13 Ecranul iPhone 6 are peste un milion de pixeli, iar cel al iPhone 6 Plus, peste două milioane de pixeli.

20:13 Cele două noi modele sunt cele mai subţiri iPhone-uri fabricate vreodată. iPhone 6 are 6,9 mm grosime, iar iPhone 6 Plus, 7,1 mm. 

20:18 Noile modele iPhone folosesc un nou cip, A8, care are o putere de procesare cu 25% mai mare. Viteza de procesare a elementelor grafice este cu 50% mai mare. Faţă de primul model iPhone viteza de procesare a cipului A8 este de 50 ori mai mare.

20:26 Co-procesorul M8 al iPhone măsoară încontinuu datele privind mişcarea telefonului care sunt furnizate de accelerometru, giroscop şi busolă. Barometrul care măsoară presiunea aerului pentru a detecta altitudinea este “extraordinar” pentru aplicaţiile de fitness, susţine Apple, pentru că astfel iPhone “ştie” dacă proprietarul se află pe munte, de exemplu.

20:28 iPhone 6 include un modem 4G mai rapid decât 5s care este compatibil cu mai multe benzi de frecvenţă.

20:33 iPhone 6 are o cameră de 8 megapixeli, cu un senzor complet nou. Noile modele iPhone au acum şi stabiizare optică a imaginilor ceea ce va determina o îmbunătăţire a calităţii fotografiilor realizate în condiţii de luminozitate slabă.  Noul iPhone 6 oferă îmbunătăţiri insesizabile ale bateriei faţă de modelul 5S, însă noul iPhone 6 Plus - primul telefon Apple cu un ecran de 5,5 inchi - oferă o durată de viaţă a bateriei cu şase ore mai mare. 

20:34 Phil Schiller, vicepreşedinte pentru marketing al Apple: iPhone a înlocuit camerele foto simple şi acum va înlocui şi camerele video. iPhone 6 include progrese incredibile în segmentul video. 

20:37 Şi cealaltă camera foto a noilor modele iPhone are un senzor complet nou, precum şi un soft care detectează mai uşor figurile pentru poze de tip selfie. iPhone 6 poate "trage" până la 10 poze pe secundă, dintre care utilizatorii pot alege ulterior cel mai bun instantaneu. 

 

20:37 iPhone 6 şi iPhone 6 Plus vor veni cu noul iOS 8. Utilizatorii vor putea adăuga la orice mesaj şi înregistrări audio, clipuri video şi detalii privind locaţia, într-un mod asemănător celui  permis de aplicaţia WhatsApp.

 

 

 

 

20:40 Apple anunţă preţurile pentru noile iPhone-uri. iPhone 6 are preţuri între 200 şi 400 de dolari, iar iPhone 6 plus, între 300 şi 500 de dolari. Este vorba de preţurile pentru contractele de abonament pe doi ani în SUA. Noile iPhone-uri vin în trei culori, auriu, argintiu şi gri "spaţial".

 

20:41 Apple anunţă că noile telefoane sunt disponibile chiar din 19 septembrie, însă doar în 9 ţări, printre care nu se află România.

20:41 iOS 8 va fi disponibil gratuit pentru descărcare din data de 17 septembrie şi este compatibil cu următoarele echipamente: iPhone 4S, 5, 5C şi 5S, generaţia a cincea a iPod touch şi următoarele tablete: iPad2, iPad cu ecran retina, iPad R, iPad Mini şi iPad mini cu ecran retina.

20:44 Se confirmă încă un zvon apărut despre noile iPhone-uri. Apple lansează un serviciu de plăţi mobile, denumit ApplePay, care foloseşte un cip cu NFC, senzorul de amprentă şi un alt cip care stochează criptat informaţiile legate de plăţi. În momentul de faţă întregul proces legat de plăţi este bazat pe tehnologii inventate cu mai mult de 50 de ani în urmă, a spus Tim Cook.

20:50 Pentru a folosi ApplePay, utilizatorii trebuie să adauge un nou card bancar American Express, MasterCard sau Visa în contul iTunes. Plăţile sunt autorizate cu amprenta utilizatorului. Apple nu ştie ce vor cumpăra utilizatorii, locul unde a fost făcută achiziţia sau valoarea tranzacţiei. Pe de altă parte nici casierii de la comercianţii care integrează sistemul de plăţi al Apple nu vor vedea numele utilizatorului sau numărul cardului. Iniţial ApplePay este disponibil în SUA, pe iPhone 6 şi iPhone 6 Plus. 

20:50 "One more thing.." (Şi încă ceva...) Tim Cook revine pe scenă şi anunţă câteva minute mai târziu Apple Watch. Este cel mai personal echipament pe care l-am creat vreodată, spune Cook. 

21:04 Ne-am hotârât să facem cel mai bun ceas din lume, unul care este foarte precis. Ceasul funcţionează împreună cu iPhone. Una dintre inovaţiile remarcabile aduse de ceas este interfaţa. Nu am vrut să micşorăm interfaţa iPhone, ar fi fost o experienţă oribilă.

21:10 Ceasul detectează pulsul utilizatorilor şi include un giroscop şi un accelerometru. Apple Watch are un ecran flexibil cu retina. 

21:15 Ceasurile sunt disponibile în mai multe dimensiuni şi din mai multe materiale: oţel, aluminiu şi aur de 18 karate. 

21:21 Ceasurile nu funcţionează fără un iPhone. Apple face o demonstraţie de forţă a ceasului, prezentând funcţiile acestuia: de la aplicaţia de navigaţie, până la realizarea de căutări prin voce sau o aplicaţie prin care pot fi vizualizate fotografii. 

 

 

 

21:23 Utilizatorii ceasului pot trimite mesaje, locaţia, emoticon-uri interactive, în funcţie de conversaţiile pe care le au la telefon.  

21:25 Ceasul poate monitoriza o gamă largă de activităţi, cu ajutorul senzorilor instalaţi de Apple. Ceasul foloseşte şi informaţii de la sistemele GPS şi WIFI din telefon pentru a monitoriza distanţele parcurse de utilizator. Apple Watch poate monitoriza câte calorii a ars utilizatorul, dar şi cât timp a stat jos sau în picioare. Ceasurile vor funcţiona şi cu iPhone-urile 5S, 5 şi 5C.  

21:40 Preţul ceasurilor începe de 349 de dolari, iar acestea vor ajunge în magazine în prima parte a anului viitor.  ApplePay, sistemul de plăţi anunţat de companie, va fi disponibil şi prin intermediul ceasului. 

21:45 Tim Cook: "Şi încă ceva..." Trupa U2 a intrat pe scena evenimentului Apple. 

21:56 U2 anunţă un nou album, Songs of Innocence, pe care îl oferă gratuit clienţilor magazinului iTunes din 119 ţări. Evenimentul s-a încheiat.