Lipsa investiţiilor a lovit piaţa de factoring. Minus 9% în sem. 1

Autor: Andra Oprescu 11.09.2014

Piaţa de factoring, pe care activează societăţi financiare spe­cializate în scontarea şi administrarea de facturi co­mer­ciale, a scăzut cu 9% în primul semestru şi a ajuns la 1,1 mld. euro, iar jucătorii din piaţă anticipează pentru tot anul 2014 un declin de 8-10% din cauza apetitului scăzut pentru in­ves­tiţii al companiilor.

„Lipsa investiţiilor poate produce în acest an o contracţie a pieţei de factoring între 8% şi 10%, însă există şi posi­bi­li­ta­tea să ne situăm cu cifrele la acelaşi nivel cu anul trecut. Totul depinde însă de reluarea accelerată a procesului investiţional, cu efecte, cel mai probabil, anul următor“, a declarat Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române de Factoring (ARF).

Scăderea pieţei de factoring este pusă de reprezentanţii ARF pe seama declinului sectorului construcţiilor, deter­minat de creşterea accizelor la carburanţi, introducerea „taxei pe stâlp“ şi de absorbţia deficitară a fondurilor europene care au afectat activitatea firmelor şi, implicit, piaţa de factoring. La acestea s-au adăugat conflictul din Ucraina, dar şi reducerea in­vestiţiilor statului.

Factoringul de import a  crescut cu 14% în prima ju­mă­tate a anului, iar cel de export a avut o contracţie de 4%. Fir­me­le care au accesat mai mult serviciile de factoring au fost cele din sectoarele auto, metalurgie, electronice şi teleco­mu­ni­caţii. Contractele de factoring sunt contracte comerciale de cre­di­tare care asigură firmelor lichidizarea creanţelor cu ter­men mai lung de încasare sau cu riscuri mai mari de neîn­ca­sare, con­tra unui anumit cost.

Piaţa de factoring este dominată de bănci, care şi-au creat de­par­tamente specializate, dar pe acest segment şi-au făcut loc şi firme independente. Membrii ARF sunt BRD, BCR, UniCredit, Raiffeisen, INGBank, Access Financial, Next Capital, RBS şi Romfactor. Piaţa de factoring a totalizat anul trecut 2,7 mld. euro, în scădere cu 5%.