Guvernul nu scapă de FMI, merge la Bruxelles să se întâlnească

Autor: Claudia Medrega 11.09.2014

Echipele FMI şi ale Comisiei Europene vor avea discuţii informale cu autorităţile române la Bruxelles cu privire la evoluţiile economice recente, stadiul implementării angajamentelor convenite cu organismele financiare internaţionale şi a doua rectificare bugetară, potrivit informaţiilor transmise de FMI.

“Schimbul de păreri va fi informal, astfel că nu va reprezenta o evaluare formală în cadrul programului. Echipele vor discuta, de asemenea, cu autorităţile pregătirea celei de-a doua rectificări bugetare pentru 2014”, a spus Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria.

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, şi Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, vor participa săptămâna viitoare, la Bruxelles, la întâlnirile organizate de FMI şi Comisia Europeană cu autorităţile române. Oficialii din Finanţe vor fi însoţiţi de o echipă tehnică din minister.

FMI a venit la Bucureşti la înce­putul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai impor­tantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie.

Hotărârea Guvernului de a reduce CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori (de la 20,8% la 15,8% din salariul brut al angajatului) fără exietnşa unui plan sustenabil de compensare a golului creat la buget în urma aplicării acestei măsuri a pus FMI în situaţia să plece fără semnarea unei noi scrisori de intenţie cu Guvernul şi fără organizarea obişnuitei conferinţei de presă în care anunţa concluziile vizitei de evaluare.

Întrebat dacă FMI a fost de acord cu reducerea CAS, premierul Victor Ponta a răspuns atunci: „Nu. Nu există nici acord, nici dez­acord“. Totodată, Ponta a arătat că acordurile pe care Româ­nia le are cu FMI şi Comisia Europeană sunt şi rămân funcţţionale, „nu se întrerup, nu se reziliază sau denunţă“.

Parlamentul a adoptat recent reducerea CAS, fiind respinsă cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu.

România are în derulare un acord de 4 mld. euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează să acceseze fonduri.