Doi fraţi de 18 şi 20 de ani şi-au făcut firmă de soft şi mizează pe dezvoltarea aplicaţiilor mobile pentru restaurante

Autor: Ioana Nita 13.09.2014

Fraţii Mircea (20 de ani) şi Anda Ivanov (18 ani), alături de alţi doi prieteni - Lucian Irsa (20 de ani) şi Gabriel Moldoveanu (18 ani) -, au lucrat împreună la dezvoltarea a două aplicaţii pentru comandarea de mâncare de pe dispozitivele mobile - Vrei­Mân­­care - şi pentru digitalizarea meniurilor din restaurante - Vrei­Meniu -, iar după realizarea acestora au decis să îşi înfiinţeze propria firmă de soft -VreiSoft prin intermediul căreia să îşi dezvolte şi promoveze proiectele, dar prin care să atragă şi alte proiecte pentru diferiţi clienţi.

„Dacă tot am învăţat să dezvoltăm aplicaţia VreiMâncare prin intermediul căreia se preiau comenzi de mâncare online şi aplicaţia VreiMeniu care înlocuieşte meniul clasic din restaurante cu meniul digital - aplicaţii cu modele atât pe web, cât şi pe platformele mobile, precum şi să integrăm baze de date -, am realizat că putem înfiinţa o firmă care să dezvolte aplicaţii software la comandă, a spus Anda Ivanov, care se ocupă de activităţile de marketing online şi de administrarea site-ului web şi a blogului VreiSoft.

Compania este deţinută doar de Mircea Ivanov. Ideea dezvoltării aplicaţiei VreiMân­care a venit de la Mircea Ivanov, care a sesizat după experienţa din Marea Britanie ca student la Universitatea UEL din Londra, că în Ro­mânia există o oportunitate de afaceri în ceea ce priveşte platformele pentru comenzile online de mâncare. Iar ideea aplicaţiei Vrei­Meniu a pornit tot din experienţa avută în străinătate, de data aceasta fiind vorba de tatăl fraţilor Ivanov, care a văzut în restaurantele din străi­nătate tabletele care înlocuiau meniul clasic.

Cele două proiecte au fost realizate din fondurile primite de la părinţi, suma totală investită până în prezent situându-se între 10.000 euro şi 20.000 de euro. Banii au fost cheltuiţi în principal pentru achiziţia echipamentelor necesare – laptop-uri şi dispozitive mobile, soft-uri, salarii şi promovare în mediul online.

Cei patru tineri au început să lucreze la aplicaţiile VreiMâncare şi VreiMeniu în urmă cu aproape doi ani, iar acum sunt în etapa în care încearcă să atragă cât mai multe restaurante în cele două proiecte şi să obţină de asemenea finanţare pentru a se putea dezvolta atât la nivel local, cât şi în străinătate.

„Suntem în discuţii cu restaurantele care înţeleg că acum trebuie să fie prezenţi şi pe web şi pe mobil dacă vor să atragă şi generaţia de clienţi care caută soluţii pe internet folosindu-şi telefoanele mobile, tabletele sau calculatoarele personale. Adică toţi tinerii şi copii de astăzi care vor devenii consumatorii de mâine“, a precizat Anda Ivanov.

În ceea ce priveşte monetizarea aplicaţiilor, ea a menţionat că deocamdată vor oferi serviciile gratis, iar ulterior vor reţine un comision din valoarea comenzilor efectuate pe platforma VreiMâncare şi vor introduce un abonament pentru utilizarea meniului digital VreiMeniu.

Prin intermediul aplicaţiei VreiMâncare, utilizatorii au acces la meniurile restaurantelor cu livrare în zona în care se află aceştia, precum şi la preţuri produselor, distanţa până la restaurant sau timpul de livrare, putând comanda astfel mâncare online.

Aplicaţia VreiMeniu le permite clienţilor restaurantelor să vizualizarea meniul în format digital direct de pe smartphone sau tabletă, aceştia având la dispoziţie informaţii detaliate despre conţinutul mâncării comandate, procesul de preparare, imaginea felurilor de mâncare comandate, valoarea notei de plată înainte de a plasa comanda şi asocieri cu vinurile potrivite. Meniul digital este disponibil în restaurant, dar şi pe mobil în afara restaurantului pentru eventuale comenzi de la distanţă, iar fondatorii VreiSoft ţintesc şi introducerea aplicaţiei şi pe pieţele din străinătate.

 

Aplicaţia Tomatina pentru legume bio

În afară de propriile proiecte, cei patru tineri au dezvoltat şi aplicaţia mobilă Tomatina pentru cooperativa agricolă „Grădina bio“, care produce şi comercializează online legume bio. Iar în prezent mai au în lucru încă trei proiecte – FoodNet (o platformă web şi mobilă pentru facilitarea comunicării şi interacţiunii dintre producătorii de alimente, distribuitorii de produse alimentare, supermarketurile şi organizaţiile umanitare pentru a oferi alimentele pentru care se apropie termenul de expirare la un preţ redus, astfel încât să se evite aruncarea alimentelor), Vinuri Româneşti (aplicaţie mobilă cu informaţii despre vinuri) şi Wine Republic (magazin online de vinuri).

Fraţii Ivanov au de asemenea în plan să se înscrie şi pe platforma de crowndfunding din Marea Britanie - crowdfunding.co.uk - pentru a obţine finanţarea necesară pentru dezvoltarea proiectelor proprii care se ridică la 150.000-200.000 de euro. Cei doi ar vrea de asemenea să extindă componenţa echipei cu programatori pentru a-i ajuta la dezvoltarea proiectelor. În prezent, Mircea Ivanov se ocupă de partea de vânzări şi relaţiile cu clienţii, iar Lucian Irsa şi Gabriel Moldoveanu, studenţi la Facultatea de informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, se ocupă de dezvoltare web şi mobile, precum şi de administrarea bazelor de date şi a clienţilor.