Relansarea economiei prin exporturi - mit sau realitate?

Autor: Claudia Medrega 12.09.2014

Exporturile au susţinut economia în ultimii ani de criză, existând o corelaţie pozitivă între trendul acestora şi evoluţia PIB. Însă, cu toate că au fost un motor important pentru PIB, exporturile nu au avut suficientă forţă să tracteze economia, în special în perioadele în care s-a afundat în recesiune.

De ce impactul creşterii exporturilor din ultimii ani asupra economiei a fost limitat? Potenţialul exporturilor este limitat având în vedere dependenţa de evoluţia economiilor din UE, principalii parteneri comerciali ai României, precum şi din cauza ponderii reduse a exporturilor în PIB, comparativ cu aportul consumului intern. Totodată, impactul limitat asupra economiei este legat de faptul că nu contează doar exporturile în valoare absolută, ci exporturile nete, fiind importantă şi dinamica importurilor.

„Istoric vorbind, există o corelaţie între evoluţia exporturilor României şi creşterea economică. Pe de altă parte impactul este relativ limitat deoarece creşterea exporturilor a antrenat de obicei şi o creştere a importurilor, ceea ce a limitat contribuţia netă a comerţului exterior la creşterea economică. Această situaţie se datorează faptului că din păcate exporturile româneşti nu înglobează încă suficient de multă valoare adaugată chiar dacă tendinţa din acest punct de vedere este pozitivă“, spune Radu Crăciun, economistul-şef BCR.

Rolul important al exporturilor în relansarea economiei poate fi privit şi prin prisma efectului de antrenare în economie, adică firmele exportatoare să facă investiţii, să-şi plă­tească salariaţii mai bine, iar aceştia să înceapă să consume.