60% din aplicaţiile pentru platforme mobile nu respectă intimitatea utilizatorului

Autor: Dorian Prodan 13.09.2014

Problema intimităţii si securităţii precare a aplicaţiilor pentru terminale mobile nu este deloc un subiect nou, incidentele neplăcute făcându-şi periodic apariţia pe canalele de ştiri de-a lungul ultimilor ani. Conform unui studiu recent întocmit de către Global Privacy Enforcement Network, problema este mai gravă decât am fi crezut, nu mai puţin de 60 de procente dintre aplicaţiile disponibile pe platformele mobile Android şi iOS fiind o potenţială sursă de probleme.

Studiul a fost întocmit de către Global Privacy Enforcement Network (GPEN), o organizaţie multinaţională în care sunt înscrise 19 de instituţii guvernamentale care se ocupă de protecţia datelor utilizatorilor. Acest studiu a folosit un eşantion reprezentativ de 1211 aplicaţii disponibile pe platformele Android şi iOS şi a analizat modul în care acestea protejează intimitatea utilizatorului.

Conform rezultatelor studiului, nu mai puţin de 60 de procente din numărul total de aplicaţii nu explică în mod clar modurile în care colectează, procesează şi folosesc datele cu caracter personal. Din totalul aplicaţiilor analizate, 43% afişează clauze folosind un font prea mic pentru a putea fi lizibil pe ecranele de mici dimensiuni, 31% cer prea multe date personale iar 30% nu afişează nici un fel de informaţii relevante pentru intimitatea utilizatorului.

Citiţi articolul integral pe www.go4it.ro