Nemţii de la ZF Friedrichshafen plătesc cash 12 mld. dolari pentru rivalul american TRW, care are cinci fabrici în România

Autor: Ioana David 15.09.2014

Producătorul german de componente auto ZF Friedrichshafen AG vor plăti cash 11,7 mld. dolari pentru a prelua rivalul american TRW Automotive, scrie Wall Street Journal în ediţia electronică. Înţelegerea era aşteptată în sectorul automotive şi vine după ce Robert Bosch a anunţat că plănuieşte să cumpere întregul pachet de acţiuni al ZF Lenksysteme, un joint venture pe care îl dezvoltase împreună cu ZF Friedrichshafen, facilitând astfel obţinerea aprobării din partea autorităţii de concurenţă în cazul tranzacţii cu TRW.

Tranzacţia dintre ZF Friedrichshafen şi TRW s-ar putea finaliza în primul semestru al anului 2015, iar entitatea rezultată va avea vânzări cumulate de 41 mld. dolari şi 138.000 de angajaţi.

În prezent ZF Friedrichshafen se află pe locul nouă în topul celor mai mari producători de component auto din lume, dar la finalizare va rivaliza cu Bosch şi Denso, liderii acestei pieţe.

“Ne întărim poziţia prin mărgirea portofoliului de produse cu tehnologii din cele mai atractive segmente”, a spus Stefan Sommer, CEO al ZF.

TRW produce sisteme de frânare şi airbaguri, alături de alte elemente de siguranţă, în timp ce ZF este specializată în sisteme de transmise şi servodirecţii.

TRW este prezentă şi în România, unde are afaceri de peste 200 mil. euro şi unde deţine facilităţi de producţie la Baia Mare, Ora­viţa (Caraş-Severin), Lupeni (Hune­doara) şi Marghita (Bihor), având peste 3.000 de angajaţi. Anul acesta a deschis la Roman, judeţul Neamţ, o nouă unitate de producţie a airbagurilor unde sunt create 1.160 de noi locuri de muncă.