Petrom poate alimenta jumătate din parcul auto din România după investiţii de 600 de milioane de euro la Petrobrazi

Autor: Roxana Petrescu 16.09.2014

Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, poate produce circa 47% din necesarul de carburanţi ai României după ce a finalizat un program de modernizare în valoare de 600 mil. euro la rafinăria Petrobrazi (Plo­ieşti), singura unitate de procesare a petrolului pe care producătorul o mai are în portofoliu după închiderea Arpechim în 2011.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom S.A.

 

Reprezentanţii companiei spun că acum cu benzina şi motorina făcute la Petrobrazi pot fi alimentate anual trei milioane de maşini, adică peste 50% din parcul auto de 5,5 milioane de unităţi din România. Producţia unităţii ar fi putut să fie şi mai mare, dar OMV, grupul austriac care controlează Petrom, a decis ca în loc să majoreze capacitatea de la Petrobrazi, dimensiunile rafinăriei să fie reduse.

„Industria de rafinare este într-o perioadă dificilă marcată de scăderea cererii care automat a dus la o supracapacitate de rafinare. Când am făcut strategia pe segmentul de rafinare ne-am gândit la toate acestea şi am vrut o rafinărie destinată 100% procesării petrolului românesc. Este o unitate 100% integrată în structura Petrom şi creează un punct puternic în companie. Iniţial programul de investiţii era de 750 milioane de euro, dar a fost redus la 600 milioane de euro“, a spus Manfred Leitner, membru al directoratului OMV responsabil de rafinare şi marketing.

După programul de modernizare de 600 mil. euro, capacitatea rafinăriei Petrobrazi a ajuns la 4,2 milioane de tone pe an, de la 4,5 milioane de tone pe an, fiind a doua cea mai mare unitate de procesare a petrolului după Petromidia, rafinăria deţi­nută de rivalii de la Rompetrol.