Klaus Iohannis, audiat la DNA în dosarul privind migraţia aleşilor locali

Autor: Catalin Lupasteanu 16.09.2014

Iohannis a declarat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că a venit pentru a-şi susţine plângerea formulată. El a arătat că, potrivit normelor penale în vigoare, asta ar trebui să facă orice persoană care formulează o plângere penală, astfel că prezenţa sa la DNA este normală.

Preşedintele PNL a mai spus că va da mai multe detalii după ce va discuta cu procurorii DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală "in rem", pentru abuz în serviciu, în cazul plângerii preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, formulată pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.

Surse judiciare declarau, în 12 septembrie, pentru MEDIAFAX, că a fost începută urmărirea penală "in rem", doar cu privire la faptă, respectiv pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite. Procurorii urmează să decidă dacă vor extinde urmărirea penală şi cu privire la persoane, au precizat sursele citate.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a depus în 9 septembrie, o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea Ordonanţei de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali pentru 45 de zile.

Plângerea penală a fost semnată de Klaus Iohannis, "împotriva numitului Dragnea Liviu Nicolae, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 Cod penal".

Iohannis reclamă faptul că "au fost aduse vătămări" prin OUG 55/2014 tuturor candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi în general interesului public care vizează desfăşurarea alegerilor în condiţii de egalitate de şanse şi de legalitate.

Klaus Iohannis a explicat că plângerea penală este "ultima soluţie pentru a găsi explicaţii" în privinţa acestui act normativ, în condiţiile în care Executivul a refuzat să dea aceste explicaţii.

"(Plângerea penală - n.r.) a fost ultima soluţie pentru a găsi explicaţii acolo. Guvernul a refuzat sistematic să ne explice de ce a întârziat publicarea, de ce a schimbat textul care a fost trimis spre consultare şi a venit cu un text modificat în final în ordonanţa de urgenţă. Guvernul a refuzat să ne dea răspunsuri. Avocatul Poporului a fost sesizat. Nu a venit cu niciun răspuns. Ne amână de la o săptămână la alta, cum ne-a obişnuit deja şi cu Legea Educaţiei, şi cu Ordonanţa 45. Şi atunci am apelat la instituţia statului care este îndrituită să facă lumină în această speţă, care este în acest caz DNA", a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă îl consideră pe Liviu Dragnea drept unic responsabil pentru adoptarea acestui act normativ, liderul liberal a răspuns că DNA va trebui ca, în urma cercetărilor, să stabilească dacă sunt şi alţi responsabili şi să se îndrepte împotriva lor.

"Eu m-am îndreptat împotriva iniţiatorului acestei ordonanţe, iar dacă DNA constată că este o faptă penală care implică mai mulţi, atunci din oficiu se va autosesiza şi va extinde cercetările. Noi nu avem date, nu reuşim să aflăm ce se întâmplă în interiorul Guvernului, nu înţelegem motivaţiile pentru care Guvernul, cu toate avertizările şi de la noi şi de la alţii, a procedat totuşi la aprobarea acestei ordonanţe. Şi atunci trebuie să intervină cineva care prin lege are dreptul să meargă şi să verifice concret cum şi de ce", a mai spus Iohannis.