Ciurel, CE Oltenia: Sunt mari şanse ca a patra ţară cu rezerve de lignit să nu mai aibă nicio termocentrală. Producătorii se canibalizează. Trebuie un mix energetic

Autor: Roxana Petrescu 16.09.2014

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător termo local a declarat că “sunt şanse mari ca anul viitor a patra ţară în funcţie de rezervele de lignit din Europa să nu mai aibă nicio termocentrală în funcţiune,  în contextul în care preţurile din piaţa energiei sunt în continuă săcadere, iar costurile companiei sunt încărcate de certificatele de emisii de CO2 sau de taxele de injecţie a energiei în sistem”.

“Nu există un alt loc în lume în care producătorii să se canibalizeze. Trebuie un mix de energie şi trebuie repetat acest lucru până înţeleg şi cei de la FMI şi alţii. Aşa sunt toţi, şi CEZ şi Enel şi E.ON. Nu am inventat noi lucrurile, aşa se fac”, a declarat Ciurel. Potrivit acestuia, în timp ce preţul energiei pure a scăzut în ultimii ani continuu, factura plătită de consumatorii finali a crescut după majorarea tarifelor de distribuţie sau a noilor categorii de taxe incluse în factură, cum ar fi certificatele verzi sau taxa de cogenerare. 

“E un paradox tipic românesc”, a mai spus Ciurel.