Ungaria vrea să-şi întărească relaţiile cu regiunea care dă Rusiei cel mai mult petrol

Autor: Bogdan Cojocaru 17.09.2014
Guvernul Ungariei intenţionează să întărească relaţiile de afaceri cu regiunea autonomă Khanty-Mansi, sau Yugra, care produce jumătate din petrolul Federaţiei Ruse, şi unde populaţia dominantă este vorbitoarea unei limbi înrudite cu maghiara.

Sándor Molnár, con­sulul general al Ungariei din oraşul Ekaterinburg, al patrulea ca mărime din Rusia, s-a întâlnit ieri cu guvernatorul regiunii Khanty-Mansi pentru a discuta despre întărirea coope­rării economice, scrie Budapest Business Journal.

Cele două părţi au convenit consolidarea colaborării în domeniul turismului şi al celui agro-industrial şi despre organizarea unei vizite în Ungaria, în 2015, a unor antreprenori din regiune. Scopul vizitei ar fi stabilirea unor afaceri pentru „dezvoltarea tehnologiilor inovatoare“. De asemenea, guvernatorul a invitat partenerii unguri să participe la proiectele internaţionale din regiune.

Cu ocazia vizitei, Molnár a reafirmat interesul Ungariei de a întări relaţiile de afaceri cu Rusia în pofida deteriorării relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles. „Noi sperăm că sancţiunile ruseşti nu vor afecta cooperarea dintre cele două ţări“, a spus oficialul maghiar.

Ungaria şi regiunea Khanty-Mansi au stabilit deja anul trecut proiecte de colaborare în sfera ştiinţei şi educaţiei. Comerţul bilateral dintre cele două părţi a ajuns la 24 mld. dolari.

Ungaria colaborează cu Rusia în domeniul nuclear, în condiţi­ile în care Rusia a dat Budapestei un împrumut de 10 mld. dolari pentru dezvoltarea industriei nucleare maghiare cu tehnologie rusească. Cea mai mare companie ungară, MOL, are puternice legături cu Rusia.

Guvernul ungar a criticat sancţiunile impuse de statele occidentale Rusiei şi a anunţat că vrea să facă un front prorus în Europa de Est. Cu toate acestea, Ungaria s-a angajat să contribuie cu trupe la forţa de răspuns rapid a NATO care va fi înfiinţată ca răspuns la criza militară din Ucraina.