Scăderea preţului petrolului se va sfârşi curând şi vor urma creşteri, poate chiar de 55%, spun analiştii

Autor: Daniela Stoican 17.09.2014
Preţul petrolului Brent a scăzut în ultimele zile la minimul ultimilor doi ani din cauza supraalimentării pieţei, însă unii analişti spun că ieftinirea nu va mai continua mult, ci, din contră, ţiţeiul se va scumpi. Fostul CEO al British Petroleum a avertizat că preţul petrolului ar putea creşte chiar cu 55%.

„Există în continuare o presiune descendentă pe preţuri, dar cred că ne apropiem de nivelul dincolo de care preţul nu mai poate scădea. Poate că ţiţeiul WTI (de referinţă pentru piaţa americană - n.red.) va mai scădea cu un dolar sau doi pe baril, la fel şi Brent-ul (ţiţei extras din Marea Nordului). Ne apropiem de minime“, a spus Andrew Lebow, specializat în contractele derivate din energie la compania de brokeraj Jefferies Bache.

Preţul de referinţă al petrolului destinat pieţei americane cu termen de livrare în octombrie a coborât luni la 92 de dolari pe baril, aproape de minimul ultimelor 16 luni. Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut la minimul ultimilor doi ani, de 96 dolari pe baril.

Scăderea preţurilor se datorează diminuării cererii, cuplată cu creşterea ofertei în pofida conflictelor din Orientul Mijlociu şi a celui dintre Rusia, o mare producătoare de energie, şi Ucraina.

Cererea de petrol la nivel global a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani şi jumătate din cauza slăbirii economiilor Europei şi Chinei, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Acest lucru contribuie la un exces de ofertă care reflectă şi explozia producţiei de petrol în SUA datorită exploatării gazelor de şist.

Însă „lumii i s-a dat un fals sentiment de siguranţă din cauza a ceea ce se întâmplă în SUA. După ce oferta din SUA va atinge nivelul maxim, de unde vor veni noile livrări?“ se întreabă Tony Hayward, fostul CEO al BP, într-un interviu pentru The Financial Times.

El îşi exprimă îngrijorarea că sanc­ţiunile impuse de Occident împotriva Rusiei vor reduce investiţiile în câmpurile petrolifere ale Rusiei şi în final vor limita oferta de energie la nivel global.

Tony Hayward este acum preşedinte al Glencore Xtrata, cel mai mare trader de materii prime din lume. Glencore are legături strânse de afaceri cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră rusească. De asemenea, BP deţine o cincime din Rosneft. Profitul adus de această participaţie a crescut cu 80% în primele şase luni ale acestui an. Grupul Rosneft este vizat de ultima rundă de sancţiuni impuse de UE şi SUA, căruia i s-au interzis tranzacţiilor financiare cu Occidentul.

Hayward estimează că preţul petrolului Brent ar putea anjunge la 150 de dolari pe baril.