Companiile de stat au datorii de 20% din total şi contribuie cu doar 5% la cifra de afaceri totală

Autor: Claudia Medrega 17.09.2014

Cele 1.086 de companii cu capital majoritar de stat care au făcut raportări la Ministerul Finanţelor au avut anul trecut o contribuţie de mai puţin de 5% la cifra de afaceri totală din economie, dar restanţele accumulate de aceste firme au ajuns la aproximativ 20% din totalul arieratelor de 112,7 mil. lei, potrivit datelor Consiliului Fiscal.

Companiile de stat au cele mai mari datorii la buget, în timp ce în cazul firmelor private majoritatea arieratelor sunt la furnizori, urmate de restanţe la bănci sau la buget.

Datoriile totale ale companiilor private au ajuns anul trecut la aproximativ 90 mld. lei, nivel aproape dublu faţă de 2008, iar arieratele firmelor de stat au avansat de la 17 mld. lei în 2008, la 22 mld. lei în 2013, după cum reiese din statisticile Consiliului Fiscal.

Volumul arieratelor companiilor de stat în raport cu cifra de afaceri pe care o generează este mult mai mare decât la firmele private, apropiindu-se de 50%. Arieratele sunt împrumuturi sau datorii băneşti care au devenit restante în urma nerespectării condiţiilor contractuale, incluzând datorii către buget, bănci, furnizori sau alţi creditori.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- situţia firmelor private: sumele restante la bănci, datoriile acumulate la bugetul general consolidat, valoarea arieratelor către furnizori

- analiză comparativă a arieratelor acumulate de companiile de stat vs, cele private; ponderea arieratelor companiilor de stat in totalul arieratelor din economie 

- detalii din raportul Con­siliului Fiscal