Nemţii au ieşit la vânătoare de dobânzi. România şi Bulgaria au depozitele cu cele mai bune randamente

Autor: Andra Oprescu 18.09.2014

România, Bulgaria şi Polonia sunt statele membre ale UE cu cele mai mari rate de dobândă la depozitele bancare, ceea ce le-ar putea plasa pe primele locuri pe lista destinaţiilor pentru economiile cetăţenilor din zona euro.

Spre exemplu, nemţii plasează miliarde de euro în depozite la bănci străine datorită dobânzilor mai atractive, deşi  multă vreme au preferat băncile locale, mai puţin tentante din punctul de vedere al bonificaţiilor la depozite, dar mai sigure, scrie presa din Frankfurt, preluată de The Wall Street Journal.

Christian Vahland este unul dintre aceşti nemţi. El a depozitat în martie echivalentul în monedă locală a peste 10.000 de euro într-un cont în euro pe un an la banca bulgărească Fibank. „Oferea cea mai mare rată“, spune Vahland, care se descrie ca fiind „un vânător de dobânzi“ cu conturi la mai multe bănci online.

Conform datelor de pe site-ul Băncii Centrale Europene centralizate de WSJ, România şi Bulgaria au cele mai ridicate rate de dobândă la depozite la nivel european. Rata medie la un depozit pe un an în România în luna iulie era de 3,08%, în timp ce în Germania aceasta era de doar 0,53%.

Diferenţele apar în contextul în care Rezerva Federală şi BCE, băncile centrale ale SUA şi zonei euro, au scăzut drastic dobânzile-cheie până aproape de 0%.

BCE a redus la începutul lunii septembrie dobânda de politică monetară la cel mai redus nivel din istorie, de 0,05%, de la 0,15%, şi a redus rata la depozitele constituite de bănci de la -0,1% la -0,2%.

Spre comparaţie, dobânda-cheie practicată de BNR este în prezent de 3,25%, deşi banca centrală a început un program de relaxare monetară în ultimul an şi a redus de mai multe ori această dobândă. BNR a amânat aceste ajustări pentru a evita inflaţia şi a proteja cursul. La finalul lunii este posibilă o nouă reducere cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii de referinţă. Aceste măsuri se reflectă şi în ratele practicate de bănci la depozite, care au scăzut odată cu ajustarea dobânzii-cheie.

Odată cu vânătoarea după dobânzi mai bune, conturile curente ale nemţilor la bănci străine cu operaţiuni în Germania au crescut cu aproape 80% în ultimii patru ani, ajungând la o valoare totală de 190 de miliarde de euro. Cei mai mulţi bani intră în conturile băncilor mari din Olanda, în capul listei fiind grupul ING, dar  şi în bănci din ţări cu probleme ca Portugalia şi Rusia, conform WSJ.