Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank: Scăderea investiţiilor a trimis România în recesiune

Autor: Cătălina Butan 18.09.2014
Scăderea investiţiilor publice, dar şi ajustarea cheltuielilor de capital ale companiilor, forţată de„taxa de stâlp“, au dus la revenirea economiei în recesiune tehnică în primul semestru, a spus la ZF Live Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
 
Formarea brută de capital (investiţiile) a scăzut cu 13,3% în T2 din 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pe ansamblul primului semestru declinul a fost de 10,2%. În aceste condiţii, economia a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de doar 1,2% faţă de aceeaşi periodă de anul trecut, după saltul puternic al PIB de 3,9% din primul trimestru.
 
„Investiţiile sunt de doi ani pe scădere, nu este un lucru încurajator, mai ales pe termen lung, pentru că ştim că într-o economie fără o creştere a investiţiilor potenţialul de creştere economică poate fi pus sub semnul întrebării“, a spus Molnar la ZF Live.
 
Molnar estimează pentru acest an o încetinire a creşterii economice, prognoza pentru 2014 fiind revizuită la 2%, de la 2,7%. Ea explică încetinirea economiei în acest an atât printr-un nivel scăzut al investiţiilor, cât şi printr-o contribuţie mai redusă a agriculturii în PIB.