Festivalul RadiRo, ediţia a II-a/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica 19.09.2014

Festivalul RadiRo, singurul eveniment muzical european dedicat în exclusivitate orchestrelor simfonice radio, se va desfăşura în perioada 20 / 27 septembrie la Bucureşti. Organizator: Radio România.

 

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda

Festivalul RadiRo, ediţia a II-a, va debuta la Bucureşti cu un concert extraordinar al Orchestrei Simfonice Radio din Finlanda pe 20 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio. Sibelius, Beethoven, Grieg şi Richard Strauss vor fi pe afişul primei apariţii a orchestrei radiodifuziunii finlandeze pe o scenă din România, alături de doi muzicieni de excepţie: dirijorul Joshua Weilerstein şi pianistul Jonathan Biss. Fondată în 1927, în anii de mare efervescenţă ai radiourilor europene, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda susţine turnee în toată lumea şi este foarte apreciată în ţara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din lume.        

Ediţia a doua a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, se va desfăşura în perioada 20 / 27 septembrie şi va aduce în premieră la Bucureşti, alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestre National de France, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart şi Orchestra Simfonică Radio din Praga, solişti şi dirijori de renume din Europa şi SUA.

Cu o carismă şi o gestualitate care cucereşte imediat simpatia publicului, Joshua Weilerstein este dirijor asistent al Filarmonicii din New York şi dirijor invitat la pupitrul unor orchestre de prestigiu din întreaga lume, câştigător a numeroase premii pentru dirijat în SUA şi Europa. Alături de un tânăr dirijor de mare talent, un pianist pe măsură: prima seară a RadiRo îl aduce în prim-plan pe pianistul Jonathan Biss, care, la doar 34 de ani, are un repertoriu şi un palmares impresionante. O inteligenţă muzicală de mare rafinament, Jonathan Biss a lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano şi este multipremiat pe scena artistică internaţională pentru performanţele sale muzicale.

Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, este un eveniment cu un profil unic pe scena muzicală europeană, fiind singurul festival dedicat în exclusivitate orchestrelor radio. Ediţia a II-a a RadiRo se va desfăşura în perioada 20 – 27 septembrie şi va aduce în premieră la Bucureşti 5 orchestre radio europene, dirijori şi solişti de primă mărime în peisajul muzical internaţional. Directorul de onoare al RadiRo 2014 este dirijorul Cristian Mandeal.

 

Orchestra Naţională Radio

Cristian Mandeal, directorul de onoare al Festivalului, va fi amfitrion şi dirijor al primului concert pe care Orchestra Naţională Radio îl va susţine în a doua zi a festivalului, duminică, 21 septembrie, ora 19:00, la Sala Radio. Ultimele patru lieduri şi Simfonia Alpilor vor ţine capul de afiş al unei seri 100% Strauss, dedicată în exclusivitate celebrului compozitor german de la a cărui naştere s-au împlinit de curând 150 de ani. Cu peste 1.000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal creează în concertele sale un adevărat flux de energie, o chimie specială între dirijor, orchestră şi public. Iar dacă adăugăm că sub bagheta unui dirijor de o asemenea anvergură şi inspiraţie va evolua, ca solistă, soprana Katarina Jovanović, care a apărut în roluri memorabile pe cele mai importante scene ale lumii, cu un vast repertoriu vocal, concertul din 21 septembrie se anunţă o sărbătoare Strauss de mare rafinament artistic!

Vineri, 26 septembrie, ora 19:00, agenda Festivalului RadiRo prezintă un nou concert al Orchestrei Naţionale Radio, alături de un muzician care nu mai are nevoie de nicio prezentare: violonistul Alexandru Tomescu, sub bagheta dirijorului american Case Scaglione. O întâlnire spectaculoasă între doi tineri muzicieni care se bucură, fiecare în parte, de simpatia şi aprecierea unanimă a publicului. Cu celebra sa vioară Stradivarius Elder - Voicu din 1702, care a traversat România în Turneele Stradivarius şi s-a făcut auzită în mari săli de concerte de pe toate meridianele, Alexandru Tomescu este astăzi unul dintre marii violinişti români de vocaţie, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, cunoscut şi apreciat în plan internaţional. Va evolua pe scena RadiRo într-un program Debussy, Strauss & Brahms, într-un concert condus de Case Scaglione, dirijor asociat al New York Philharmonic. Cu o carieră în plină ascensiune, Scaglione se va afla pentru prima dată în România, la Festivalul RadiRo, după o serie de concerte dirijate în acest an alături de mari orchestre din SUA, China şi Spania.

 

Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart

Festivalul RadiRo programează miercuri, 24 septembrie, şi joi, 25 septembrie, la Sala Radio, două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, care vine la Bucureşti însoţită de dirijorul său principal, Stéphane Denève! Mezzosoprana Ruxandra Donose va fi protagonista primei seri a orchestrei germane la RadiRo, într-un program dinamic şi dens Ravel - Strauss! Al doilea concert al ansamblului simfonic din Stuttgart îl prezintă în postură de violonist pe muzicianul de origine israeliană Nikolaj Znaider, nume de referinţă al scenei muzicale internaţionale!

O „orchestră a libertăţii”, fondată de guvernul forţelor armate americane în 1945, imediat după război, ansamblul simfonic al radiodifuziunii germane din Stuttgart este celebru în Europa pentru sonoritatea muzicală de excepţie a concertelor pe care le susţine, recunoscută ca „Stuttgart Sound”. A devenit o orchestră de prestigiu în Germania sub conducerea lui Sergiu Celibidache, în anii '70, iar astăzi susţine concerte şi participă la festivaluri cu un program care alătură muzica contemporană şi repertoriul clasic.

Ambele concerte ale ansamblului simfonic radio din Stuttgart vor fi dirijate de Stéphane Denève, un muzician de vocaţie care se simte în largul său într-un repertoriu foarte vast, fiind un cunoscător rafinat al muzicii noi. Dirijor şef şi director muzical al Orchestrei Radio din Stuttgart, Denève va fi din septembrie 2014 dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, iar din 2015 va lucra ca dirijor şef al Filarmonicii din Bruxelles.

Mezzosoprana Ruxandra Donose este o prezenţă mult apreciată de publicul bucureştean la Sala Radio. Cu un timbru vocal de o coloratură şi o sensibilitate care conferă unicitate interpretărilor sale, Ruxandra Donose susţine concerte şi spectacole de operă în importante edificii ale vieţii muzicale din Europa şi SUA. În 2014 mezzosoprana a primit premiul Editor's Choice acordat de revista Gramophone pentru înregistrarea pe DVD a spectacolului Tamerlano, de Händel, alături de ansamblul Il Pomo d'Oro.

Violonistul Nikolaj Znaider, unul dintre tinerii muzicieni de extraordinară deschidere şi flexibilitate, este în acelaşi timp violonist, dirijor şi muzician de cameră. A fost invitat de Valery Gergiev ca dirijor principal al Orchestrei Mariinsky din Sankt Petersburg, dirijează concerte simfonice şi spectacole de operă, iar ca violonist colaborează permanent cu mari orchestre ale lumii. A înregistrat concerte sub bagheta unor dirijori ca Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Valery Gergiev şi Mariss Jansons.

 

Orchestre National de France

Sâmbătă, 27 septembrie, Festivalul RadiRo prezintă, în evenimentul de închidere al ediţiei 2014, concertul extraordinar al Orchestre National de France, sub bagheta dirijorului Vassily Sinaisky, cu participarea violonistului Vadim Gluzman, o companie de excepţie, într-un program Strauss - Glazunov - Rachmaninov! Publicul din România are un prilej unic să asculte live, la Sala Radio, o orchestră care a făcut istorie!

Prima ediţie a RadiRo a adus la Bucureşti, în 2011, Orchestre Philharmonique de Radio France, iar în acest an invitatul special al Festivalului este Orchestre National de France, ansamblul simfonic principal al postului public de radio din Franţa. Fiind prima orchestră simfonică fondată în capitala franceză, în 1934, Orchestre National de France a realizat de-a lungul timpului interpretări în premieră absolută ale unor lucrări care au devenit legendare pentru istoria muzicală a ultimului secol, sub conducerea unor dirijori ca Sergiu Celibidache, Lorin Maazel, Kurt Masur sau Charles Dutoit. Orchestra a aniversat recent 80 de ani de existenţă şi este una dintre cele mai active orchestre radio europene continuând să abordeze un vast repertoriu simfonic, de la marii compozitori francezi, la muzică contemporană.

La pupitrul Orchestre National de France se va afla dirijorul Vassily Sinaisky, care a condus orchestra Teatrului Balşoi din Moscova până în 2013. Excelenta reputaţie de care se bucură Vassily Sinaisky în peisajul muzical internaţional este legată de contribuţia sa la relansarea celebrei orchestre a Teatrului Balşoi, în 2010, după 5 ani de pauză a acesteia. Sinaisky este şi un dirijor de operă de mare vocaţie, apreciat pentru elasticitatea, precizia şi profunzimea interpretărilor sale muzicale.

Violonistul Vadim Gluzman este solistul ultimei seri RadiRo 2014, un muzician despre care specialiştii spun că readuce la viaţă tradiţia violonistică a secolelor XIX şi XX. Vadim Gluzman cântă pe o vioară Stradivarius Leopold - Auer din 1690, a fost susţinut de Isaac Stern la începuturile carierei sale muzicale şi este în prezent un violonist foarte solicitat în Statele Unite şi Europa.