Numărul caselor asigurate prin poliţe obligatorii se apropie de 1,6 milioane

Autor: Anelis Baciu 19.09.2014

PAID, compania care emite poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, a ajuns la un portofoliu de 1,57 milioane de locuinţe asigurate la finalul lunii august, de circa patru ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de luna anterioară, numărul locuinţelor asigurate a crescut cu 200.000. Cea mai mare parte a poliţelor, respectiv 90%, au fost emise pentru locuinţe construite din materiale tratate termic sau chimic, preţul acestora fiind de 20 de euro pe an.

Poliţele pentru restul locuinţelor costă 10 euro pe an. Astfel, primele subscrise în ultimul an în contul celor 1,57 milioane de poliţe se ridică la 30 mil. euro. Numărul proprietarilor care îşi asigura locuinţele printr-o poliţă obligatorie a crescut, probabil ca urmare a inundaţiilor care au avut loc în ultimele luni. Cele mai multe locuinţe asigurate sunt în mediul urban, respectiv peste 70% din totalul poliţelor obligatorii emise.

Poliţele obligatorii acoperă pagubele produse de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren, produse din cauze naturale şi numai în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. PAID a fost înfiinţată în 2009 şi este deţinută de un număr de 12 companii de asigurări, care au participaţii cuprinse între 5,5% şi 15% din capitalul societăţii.

Printre acţionarii PAID se numără Groupama, Astra, Gothaer, Generali sau Uniqa. PAID este condusă în prezent de Nicoleta Radu Neacşu, soţia liderului deputaţilor PSD. Ea nu avea însă experienţa necesară pentru a prelua funcţia de director general al unei companii de asigurări, fiind anterior administrator al unor SRL-uri obscure.