Cine sunt câştigătorii şi perdanţii din Europa în criza politică dintre Occident şi Rusia

Autor: Daniela Stoican 19.09.2014

Acţiunile Rusiei în Ucraina şi înrăutăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Occident au prins în foc încrucişat statele învecinate zonelor de conflict.

Unele ţări, precum fostele state-satelit ale Uniunii Sovietice Lituania, Estonia şi Letonia, au fost lovite dur de reducerea comerţului cu Rusia, iar altele mai apropiate ideologic de Rusia, cum ar fi Belarusul, ar putea avea de câştigat din punct de vedere economic din încercarea atât a Occidentului, cât şi a Rusiei de a le ţine în sfera lor de influenţă, scrie CNBC.

Belarusul este unul dintre câştigători. Cu câţiva ani în urmă preşedintele Alexandr Lukaşenko era considerat „ultimul dictator din Europa. Acum el se reinventează ca mediator al procesului de pace dintre Ucraina şi Rusia. „Lukaşenko pare util ca arbitru pentru toate părţile implicate – poate în măsură mai mică pentru Moscova, deoarece Lukaşenko şi Putin nu au o relaţie personală foarte bună. Dar criza din Ucraina a ajutat la încălzirea relaţiilor Belarusului cu Occidentul – cel puţin a redeschis uşa“, consideră analiştii de la Standard Bank, instituţie specializată în pieţele emergente.

Statul dictatorial, fostă republică sovietică, este prins între Rusia şi Ucraina, iar guvernul speră să aibă de câştigat de pe urma sancţiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei în condiţiile în care Rusia permite importurile de produse alimentare bieloruse procesate din materie primă occidentală. În acelaşi timp, Moscova pare dornică să păstreze Belarusul de partea sa. Anul acesta Belarusul a încheiat un acord cu Rusia prin care aceasta din urmă cedează Belarusului 1,5 mld. dolari reprezentând jumătate din taxele de export pe care acesta le percepe pentru produsele fabricate din petrol rusesc. Până atunci Belarus trimitea Moscovei toate veniturile din aceste taxe.

 

Perdant: Finlanda

Banca Danske Bank şi-a redus prognoza de creştere economică pentru Finlanda, aducând ca argumente sancţiunile împotriva Rusiei şi climatul de nesiguranţă. În plus, o posibilă intrare în recesiune a  economiei Rusiei ar putea „arunca o umbră“ asupra exporturilor Finlandei, precum şi asupra turismului şi investiţiilor străine directe. În prezent prognoza pentru economia Finlandei arată o scădere de 0,4% în 2014, urmată de o creştere slabă de 0,8% în 2015

 

Câştigător: Georgia

Georgia ar putea să aibă de câştigat din încălzirea relaţiilor cu Rusia, care a impus un embargo comercial asupra fostei republici sovietice după războiul ruso-georgian din 2008. Moscova şi-a relaxat deja restricţiile asupra importurilor pentru o serie de produse alimentare şi agricole din Georgia.

La fel ca Belarusul, Georgia este văzută ca având de câştigat din întărirea relaţiilor cu Uniunea Europeană. Georgia a fost una dintre ţările semnatare ale acordului de liber-schimb cu UE din iunie, alături de Ucraina şi Republica Moldova.

 

Perdanţi: Lituania şi Letonia

Potrivit estimărilor Standard Bank, creşterea economiilor Lituaniei şi a Letoniei va fi afectată anul acesta de interdicţia rusească asupra importurilor de produse alimentare din UE – care include produse din cele două state baltice.

Creşterea economică din Letonia a încetinit la 2,6% în prima jumătate a anului, iar datele privind producţia industrială şi vânzările din retail din Lituania au fost de asemenea slabe, ceea ce Standard Bank spune că ar putea fi efectul percepţiei negative asupra conflictului din Ucraina.