OMV, principalul acţionar al Petrom, şi-ar putea schimba conducerea şi strategia de afaceri

Autori: Florentina Dragu , Cristian Hostiuc 18.09.2014

"Piaţa internaţională de petrol şi gaze trece printr-o perioadă de schimbări majore, care pot destabiliza normele după care jucătorii s-au ghidat până acum. Să acţionăm prea târziu sau deloc nu se numără printre opţiunile pe care le avem, iar compania trebuie aliniată la noile standarde rapid şi în forţă", a declarat Rudolf Kemler, şeful OeIAG şi preşedintele Consiliului de Supraveghere al OMV.

Kemler a spus că eventualele schimbări în conducerea şi structura OMV vor fi discutate pe baza concluziilor raportului de evaluare.

OeIAG deţine 31,5% din acţiunile OMV, în timp ce International Petroleum Investment Company, un fond de investiţii din Abu Dhabi, are o participaţie de aproape 25%.

Cele mai recente modificări semnificative în strategia de afaceri a OMV au fost iniţiate în 2010, după venirea la conducere a lui Gerhard Roiss, care a schimbat direcţia grupului, axându-l pe segmentul upstream prin vânzarea de benzinării şi rafinării.

De asemenea, grupul şi-a redus dependenţa de operaţiunile din Libia, Yemen şi Irak, afectate de întreruperi dese în furnizarea de petrol şi gaze, după ce a cumpărat anul trecut active în valoare de 2,7 miliarde de dolari în Marea Nordului.

Roiss şi-a exprimat recent nemulţumirea în legătură cu performanţele diviziei de gaze naturale şi energie, al cărei profit operaţional a scăzut în 2013 pentru al treilea an consecutiv, la 139 de milioane de euro. Elaborarea unei noi strategii pentru această divizie ar putea dura până la un an, a spus el.

OMV intenţionează să crească producţia de hidrocarburi la 400.000 barili echivalent petrol pe zi până în 2016, de la nivelul de 310.000 barili echivalent petrol pe zi în prezent. Potrivit unui studiu comandat de grupul austriac şi întocmit de firma de consultanţă MTG, o producţie zilnică de maxim 350.000 barili echivalent petrol ar fi mai realistă, relatează publicaţia Kurier, citată de Bloomberg.

OMV este principalul acţionar al Petrom, cea mai valoroasă companie din România. Austriecii deţin 51% din Petrom, o companie care pe bursa de la Bucureşti valorează aproape 6 miliarde de euro şi care anul trecut a făcut un profit de aproape un miliard de euro. 

CEO OMV, Gerhard Roiss, este preşedintele consiliului de supraveghere al Petrom, care este condusă operaţional în calitate de CEO de Mariana Gheorghe. 

Pentru OMV achiziţia Petrom în 2004 a reprezentat cea mai inteligentă mişcare pe care au făcut-o şi care le-a asigurat supravieţuirea şi creşterea în următorul deceniu. Accesul la resursele de ţiţei ale Petrom le-a adus creşterea, mai ales că preţul petrolului a înregistrat un salt substanţial din 2004 până acum. 

În acest moment OMV, Petrom pe de-o parte şi guvernul Ponta, alături de ANRE, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, pe cealaltă parte, discută noul nivel al redevenţelor petroliere, întrucât vechiul contract, semnat în momentul privatizării, expiră la finalul acestui an.