RAAN stă pe stocuri de apă-grea de 100 mil. €, dar riscă falimentul

Autor: Radu Bostan 19.09.2014
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Mehedinţi, care ali­mentează cu apă-grea centrala de la Cerna­vodă, este la un pas de faliment, în con­diţiile în care o tranşă de 31 mil. lei (7 mil. euro) din datoria regiei este sca­dentă mâine. RAAN nu are însă bani, deşi uzina stă pe stocuri de apă-grea în valoare de 100 mil. euro, comandate de stat şi neplătite, acelaşi stat care nu a alocat niciun leu pentru salvarea regiei.
 
„Din punctul de vedere al procedurii, în momentul acesta există riscul de a intra în faliment. Până pe 20 septembrie trebuia să facem primele plăţi din plan, de 31 de milioane de lei, dar la recti­fica­rea bugetară nu am primit niciun ban“, spune Ion Tudor, avocatul coordonator al firmei Tudor şi Asociaţii, adminis­tratorul judiciar al RAAN.
 
Regia, cu aproape 3.400 de angajaţi, a intrat în insolvenţă în luna septembrie a anului trecut, cu datorii de 680 mil. lei. Prin­ci­palele cauze iden­tificate de ad­minis­tratori au fost in­vestiţiile ine­fi­ciente şi supraîn­da­torarea pe fondul lipsei lichidităţilor, în con­diţiile în care regia nu reuşea să încaseze creanţe de la consumatorii de căldură şi electricitate, iar apa-grea stătea pe stoc, cu o valoare de aproape 300 mil. lei la 30 iunie 2013.