Christophe de Korver: „România are nevoie de investiţii precum Automobile Dacia şi Ford, nu de cele tip Nokia“

Autor: Bogdan Alecu 19.09.2014

Investiţiile sustenabile, cele reali­zate pe termen lung, sunt cele care aju­tă economia unui stat, nu cele atrase de avantaje pe termen scurt precum scutiri de taxe şi impozite sau alte ajutoare de stat, spune Christophe de Korver, di­rec­torul general al companiei de lo­gis­tică şi transport Gefco România, cu afa­ceri anuale de aproape 50 mil. euro. 

„Atunci când ai un investitor OEM (precum Dacia sau Ford - n.red.), atunci da, este unul de încredere şi pe ter­men lung deoarece producţia nu se poate mu­ta într-un timp scurt, în func­ţie de avan­tajele primite într-un stat sau altul. De cealaltă parte sunt cei care asam­blea­ză produse electronice sau alte com­panii care stau cât au avan­ta­je, după care dispar. Spre exemplu Da­cia sau Ford sunt un partener pe ter­men lung“, a spus Christophe de Korver.

În toamna anului 2011 Nokia a în­chis fabrica de la Jucu, din judeţul Cluj, de­cizie care a dus la pierderea a aproa­pe 2.200 de locuri de muncă. Închiderea a ve­nit la aproape trei ani şi jumătate de la de­mararea producţiei în apropiere de Cluj-Napoca.

Producţia de telefoane mo­bile a fost anterior mutată din Ger­ma­nia în România, iar din România în Asia de Sud-Est, de fiecare dată decizia fiind motivată de reducerea costurilor cu per­sonalul. În cazul uzinei de la Mio­ve­ni, francezii de la Renault au investit la Dacia peste două miliarde de euro, iar aceş­tia au construit de la zero reţea­ua de fur­nizori de componente, astfel în­cât, pe lân­gă cele 18.000 de locuri de mun­că de pe platforma de la Mioveni, au fost cre­a­te alte peste 100.000 de locuri de muncă.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre închiderea fabricii Nokia de la Jucu, ce spune  Christophe de Korver despre atitudinea cehilor faţă de investitorii străini

- valoarea totală a investiţiilor Ford la Craiova, evoluţia afacerilor şi profitului fabricii 

- date despre investiţia Renault la Mioveni, numărul locurilor de muncă create, valoarea exporturilor