Optimism pe bursele europene, după ce scoţienii au ales să rămână în Marea Britanie

Autor: Luiza Chiroiu 19.09.2014

Indicele Stoxx Europe 600 a crescut cu 0,8%, la cel mai înalt nivel din ianuarie 2008 până în prezent.

Indicele a înregistrat un avans de 1,8% în această săptămână, şi ca urmare a faptului că Rezerva Federală a SUA a anunţat că va menţine dobânda de politică monetară la un nivel aproape de zero "o perioadă considerabilă".

Indicele FTSE al bursei de la Londra a urcat cu 0,7%, aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani.

Scoţia a votat să rămână parte a Marii Britanii în cadrul referendumului de joi. Aproximativ 55% dintre scoţieni au votat împotriva independenţei, în timp ce desprinderea de uniunea care a fost înfiinţată în urmă cu mai bine de 300 de ani a fost susţinută de 44% dintre electorii prezenţi la urne.

Acţiunile grupului bancar Lloyds au avansat cu 2,3%, iar titlurile Royal Bank of Scotland au urcat cu 4%, în urma rezultatului referendumului. Săptămâna trecută, atât RBS, cât şi Lloyds au anunţat că şi-ar fi mutat afacerile în Anglia, în cazul în care scoţienii ar fi votat pentru desprinderea de Marea Britanie.

Titlurile companiei franceze Vivendi au crescut cu 1%, după ce a anunţat că va vinde furnizorul de servicii de Internet GVT pentru 4,66 miliarde de euro către Telecom Italia, obţinând, totodată, şi o participaţie de 5,7% din Telecom Italia.

Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,5%, DAX (Frankfurt) cu 0,6%, iar FTSE 100 (Londra), cu 0,7%.