O nouă şosea scumpă: CNADNR vrea să construiască centura Satu Mare cu până la 11 mil. euro pe km

Autor: Andreea Neferu 19.09.2014

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a scos la licitaţie contractul de proiectare şi execuţie a variantei de ocolire a municipiului Satu Mare, valoarea contractului fiind estimată a se ridica la 559-655 de milioane de lei (127-148 de milioane de euro), potrivit informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Centura ocolitoare a municipiului Satu Mare are o lungime totală de 13,5 km, 2 noduri rutiere şi 5 poduri şi pasaje, potrivit informaţiilor Mediafax. Cu alte cuvinte, un kilometru din centura Satu Mare poate ajunge să coste până la 11 milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Preţul pe kilometru ar putea să scadă însă după organizarea licitaţiei, în contextul în care în general constructorii vin cu oferte de preţuri mai mici decât cele estimate de CNADNR, care sunt doar orientative.

Contractul de construcţie al centurii Satu Mare va fi finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi va fi atribuit după criteriul celui mai scăzut preţ.