Băncile au crescut creditarea doar în industrie şi agricultură

Autor: Andra Oprescu 22.09.2014
Agricultura, industria şi serviciile au fost singurele sectoare de activitate unde băncile au acordat suficiente credite noi în ultimul an pentru a compensa rambursările, stocul fiind în creştere cu 9%, 6% şi respectiv 0,5%, potrivit datelor din ultimul buletin lunar al BNR.
 
Sumele şi angajamentele acordate de bănci în sectorul serviciilor însumau 82 miliarde de lei la finalul lunii iulie, respectiv aproape 27% din total. Totuşi, firmele din servicii nu au absorbit foarte multe fonduri suplimentare faţă de iulie 2013, soldul sumelor fiind în creştere doar cu 0,5% în ultimul an.
 
De cealaltă parte, firmele din industrie, aflate pe locul al doilea în topul finanţărilor acordate pe sectoare de activitate au înregistrat o creştere cu 6% a creditelor şi angajamentelor, până la aproape 61 miliarde de lei. Industria reprezintă peste o treime din PIB-ul României şi principlaul motor de creştere al economiei.
 
Cel mai ridicat ritm de creştere a fost înregistrat de agricultură, cu un plus de 9% în iulie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Agricultura beneficiază de mai puţin de 4% din finanţările şi angajamentele de peste 300 miliarde de lei acordate de băncile locale în economie.