Pîslaru, GEA Consulting: 7% din firmele româneşti au luat până acum 1 mld. euro bani gratis de la UE

Autor: Luciana Georgescu 22.09.2014
Circa 7% din cele 400.000 de firme active din România au beneficiat, direct sau indirect, de fonduri europene în valoare de un miliard de euro în cadrul programului de competitivitate, derulat în perioada 2007-2014, a declarat Dragoş Pîslaru, manager general al GEA Consulting, invitat la emisiunea ZF Live.
 
„Firmele româneşti au luat bani gratis de la UE în valoare de 5,3 miliarde de lei în cadrul programului de competitivitate. Dacă excludem infrastructurile publice de cercetare care nu fac parte din programul respectiv, rămâne circa un miliard de euro, plăţi interne către companii autohtone“, a spus Pîslaru.
 
El consideră că problema banilor gratis ar putea fi rezolvată în următorul exerciţiu financiar dacă firmele vor veni cu proiecte credibile, care să convingă instituţiile bancare să le acorde o linie de creditare. „Este mai degrabă o chestiune de mentalitate. Provocările sunt în mare măsură calitative. Estimarea mea legată de perioada urmă­toare este că sectorul privat îşi va trage banii în primii doi - trei ani, în materie de contracte, pentru că mulţi consultanţi au devenit din ce în ce mai sofisticaţi. Nu mai există probleme legate de redactarea proiectelor“, a precizat Pîslaru.
 
El este de părere că noul exerciţiu financiar aduce veşti bune pentru companiile care vor să obţină finanţare, mai ales pe partea de cercetare, pentru că focusul se mută de la investiţiile în cercetarea publică, preponderente în perioada 2007-2014, către investiţiile în cercetarea privată, bazată aproape exclusiv pe ino­vare.