Scădere masivă pe bursă pentru Mechel: acţiunile gigantului rus s-au prăbuşit cu 30%

Autor: Ştefan Stan 23.09.2014

Mechel s-a prăbuşit cu 30%, atingând luni un nou minim, după ce ministrul de economie al Rusiei a anunţat că nu vede altă alternativă în afara falimentului pentru compania minieră, după 9 luni de eforturi nereuşite de a-şi refinanţa datoria, scrie Bloomberg.

Acţiunile Mechel, cel mai mare producător de cărbune din Rusia, s-au prăbuşit luni pe bursa din New York la valoarea de 1,02 dolari, în condiţiile în care volumele tranzacţionate au crescut de 8 ori în ultimele trei luni.

Acţiunile au scăzut cu 60% acest an, după scăderea preţului cărbune, ceea ce a dus la o pierdere record în 2013. Compania are obligaţiuni în valoare de 8,7 miliarde de dolari, precum şi împrumuturi cu scadenţa în următorii şapte ani. Estimările analiştilor arată o pierdere de 591 de milioane de dolari pentru 2014.  

„Profitabilitatea falimentului Mechel a crescut semnificativ. Oficialii guvernamentali şi industria bancară pare că prefer această alternativă”, a declarant Oleg Petropavlovskiy, strategy pentru BCS Financial Group din Moscova.

Compania rusească şi-a făcut exitul din România anul trecut, după ce a vândut toate activele pe care le avea pe piaţă.