FP vrea să vândă participaţiile la subsidiarele grupului Enel

Autor: Marius Oncu 23.09.2014

"Suntem dispuşi să discutăm cu oricine devine acţionar majoritar despre noua structură a acţionarilor din companii. Vânzarea este o opţiune, dar depinde de preţul pe care îl vom avea", a spus Konieczny, într-o conferinţă organizată după adunarea acţionarilor Fondul Proprietatea.

Fondul are participaţii de 12% la Enel Distribuţie Muntenia şi de câte 24,1% la Enel Distribuţie Banat şi Enel Distribuţie Dobrogea, companii pe care grupul italian, acţionarul majoritar, a anunţat că le vinde.

Pachetele de acţiuni pe care Fondul Proprietatea le deţine la aceste companii reprezintă 9,5% din valoarea activului net al societăţii. Pachetul de acţiuni la Enel Distribuţie Banat este evaluat de FP la 130 de milioane de euro, cel la Enel Muntenia la 107 milioane de euro, iar cel la Enel Dobrogea la 86 milioane de euro.

Fondul Proprietatea are dreptul de a vinde participaţia la Enel Muntenia în aceleaşi condiţii ca acţionarul majoritar, conform contractului de privatizare, a spus Konieczny.

FP nu este implicat în procesul vânzării distribuţiilor Enel în calitate de cumpărător, a răspuns Konieczny la o întrebare dacă Fondul ar fi dispus să utilizeze în schimburi participaţiile la distribuţiile Enel pentru a dobândi pachetul majoritar la una dintre ele.

"Nu suntem implicaţi în acest proces în calitate de cumpărător al niciuneia dintre aceste filiale, credem că există suficientă concurenţă (pentru activele Enel, n.r.)", a spsus el.

De asemenea, Fondul are participaţii de câte 12% şi la companiile Enel Energie Muntenia şi Enel Energie.

Enel, care deţine o treime din piaţă distribuţiei de energie din România, a anunţat că vrea să vândă operaţiunile din România până la sfârşitul acestui an.

Nuclearelectrica a anunţat, vineri, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte din operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de către acţionari.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a aflat miercuri la Roma pentru discuţii cu conducerea grupului energetic Enel privind vânzarea operaţiunilor din România. El a fost însoţit în această vizită de directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, şi de cel al Electrica, Ioan Roşca.

Nicolescu a afirmat la începutul săptămânii trecute, într-o conferinţă de presă, că activitatea de distribuţie a energiei este considerată strategică de statul român, mai ales în zona Dobrogea, ţinând cont de ce întâmplă în estul ţării.

"Nu încurajăm pe nimeni să depună ofertă pentru cumpărarea distribuţiei din Dobrogea, mai ales că există interes din partea unor companii de stat româneşti", a spus Nicolescu.

Consiliul director al grupului italian a aprobat o iniţiativă a directorului general, Francesco Starace, ca printre vânzările posibile în cadrul programului de consolidare financiară să fie incluse şi activele din România şi producţia de energie din Slovacia.

Grupul vrea să obţină pe operaţiunile din cele două ţări, alături de alte active nestrategice, 4,4 miliarde de euro.

În România, Enel vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.