Şase bănci sunt în primele 50 din regiune, dar niciuna nu a mai prins top 10

Autor: Andra Oprescu 24.09.2014
Şase bănci locale s-au clasat la finalul anului trecut printre cele mai mari 50 de instituţii de credit din Europa Centrală şi de Est, iar trei dintre ele au urcat câteva poziţii în clasament faţă de anul trecut, potrivit unui studiu al firmei de consul­tan­ţă şi audit Deloitte.
 
Nicio bancă ro­mânească nu a mai prins însă un loc între cele mai bine zece poziţio­nate instituţii de credit din regiune, în condiţiile în care BCR, cea mai mare bancă locală după mărimea ac­ti­velor, a coborât cinci poziţii în top.
 
BCR, con­tro­la­tă de grupul aus­triac Erste, s-a cla­sat pe locul 14 în regiune, cu active de 14,9 mil. euro în decembrie 2013. Anul trecut ocu­pa poziţia a noua. Activele băncii au scăzut anul trecut  cu aproximativ 10%, dar banca a înregistrat un profit net de 136 mil euro după ce încheiase 2012 cu pier­dere. Profitul s-a datorat exclusiv elibe­rării unor pasive fiscale amânate.
 
Şi banca de stat CEC Bank a coborât o poziţie, poziţionându-se pe locul 47, fiind singura bancă cu capital autohton din cele şase. Active­le băncii au scă­zut cu 1,2% anul trecut, dar pro­fitul net a cres­cut cu 20%, până la 9,9 mil. euro.