Cât mai costă un ipotecar în lei: şase bănci au ajuns cu dobânzile pe palierul de 5%

Autor: Andra Oprescu 27.09.2014
Dobânda unui un credit ipotecar standard în lei porneşte de 5,2% pe an, iar mai multe bănci oferă credite pentru achiziţionarea de locuinţe la dobânzi efective de sub 6% pe an. Cele mai bune oferte standard le au ING, BRD, Garanti, CEC Bank şi BCR, potrivit datelor portalului conso.ro.
 
Pentru persoanele care îşi virează veniturile la banca creditoare, dobânzile practicate sunt mai mici decât cele standard, majoritatea băncilor având acest tip de oferte.
 
„Dobânzile la creditele imobiliare au scăzut din 2008 până în prezent, atât la lei, cât şi la euro. La lei caracterul de scădere a fost mai pronunţat începând cu 2011-2012 şi astfel dobânzile au ajuns comparabile sau chiar mai mici la creditele în lei decât la creditele în euro. Reduce­rea dobânzii-cheie şi, în paralel, eliberarea rezervelor minime obligatorii, care au introdus lichiditate pe piaţă s-au reflectat în scăderea dobânzilor“, a spus Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
 
Acum câţiva ani dobânzile ajungeau la apro­ximativ 10% pe an. Programul de relaxare mo­netară al BNR s-a reflectat în scăderea dobânzile creditelor la locuinţe. BNR a redus de mai multe ori dobânda-cheie, în prezent aceasta fiind la minimul istoric de 3,25%. Ana­liştii anticipează noi măsuri de relaxare monetară până la finalul anului.