Bursa stimulează brokerii care aduc lichiditate cu tarife reduse

Autor: Roxana Pricop 25.09.2014

Brokerii care se înregistrează ca noi market makeri până la data de 1 octombrie vor beneficia, pe o durată de 6 luni, de un discount la comisionul aferent valorii lunare tranzacţionate de aceştia pe o acţiune, pe contul house, în funcţie de îndeplinirea obligaţiilor de cotare. 

Un market maker este brokerul care îşi ia riscul de a deţine un anumit pachet de acţiuni ale unei companii listate pentru a facilita tranzacţionarea respectivei acţiuni. Fiecare market-maker concurează pentru cât mai multe ordine din partea clienţilor prin afişarea de cotaţii de vânzare şi cumpărare pentru un pachet garantat de acţiuni. În momentul în care este primit un ordin, market maker-ul vinde imediat din inventarul propriu de acţiuni sau caută un ordin în piaţă. Acest proces are loc extrem de rapid, în câteva secunde.

Discountul oferit de BVB este influenţat de ponderea activităţii market makerului în valoarea totală tranzacţionată pe o acţiune, în piaţa principală a acesteia. Astfel, pentru o activitate de peste 3% pe acţiunea respectivă, discountul oferit este de 0,005% din comisionul de tranzacţionare de 0,01% (reducere de 50%).

Pentru market makerii existenţi, membri deja ai programului pilot, BVB va aplica un pachet suplimentar de stimulente, denumit schema cotă-parte din venituri. Dacă un market maker deţine această calitate pentru cel puţin şase luni şi îndeplineşte obligaţiile de cotare, atunci acesta este eligibil pentru schema progresivă de stimulente. Nivelul stimulentelor este direct corelat cu ponderea activităţii market makerului în totalul valorii tranzacţionate pe o acţiune, în piaţa sa principală.

De la 1 octombrie, BVB extinde lista de acţiuni pe care market makerii pot activa, la toate cele incluse în indicele BET Plus.