Festivalul RadiRo/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica 26.09.2014

Sâmbătă, 20 septembrie, la Sala Radio, s-a deschis ediţia a II-a a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, singurul eveniment muzical european dedicat în exclusivitate ansamblurilor simfonice radio, organizat de Radio România.  Festivalul RadiRo se desfăşoară în perioada 20 - 27 septembrie, îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio europene şi a adus la Bucureşti 5 orchestre radio europene, dirijori şi solişti de primă mărime în peisajul muzical internaţional.

 

Prima zi

Concertul de deschidere a Festivalului a fost susţinut de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, aflată în premieră pe o scenă din România, alături de doi tineri muzicieni cu o carieră internaţională în plină ascensiune: dirijorul Joshua Weilerstein şi pianistul Jonathan Biss. Sensibilitatea şi rafinamentul interpretării, alături de remarcabila diversitate a programului – patru compozitori au ţinut capul de afiş al serii: J. Sibelius, L. van Beethoven, E. Grieg şi R. Strauss – au fost elementele-cheie pentru a crea o „chimie” specială între orchestră şi public. Atmosfera serii a culminat cu surpriza pe care orchestra finlandeză a rezervat-o publicului Sălii Radio: interpretarea, la bis-ul final, a Rapsodiei Române nr. 1 de George Enescu.

„Unic în Europa şi, din câte ştiu, chiar în lume, Festivalul RadiRo stă să înceapă. Mulţumesc tuturor artiştilor care vor evolua pe scena Sălii Radio, ascultătorilor noştri, iubitorilor de muzică, pentru minunatele seri care vor urma. Aş dori să le mulţumesc în egală măsură tuturor mediilor şi organizaţiilor media, publice sau private, româneşti sau internaţionale care promovează acest gest de cultură excepţional pe care îl generează, îl susţine şi îl face să se întâmple Radio România! Prin intermediul lor, fie că sunt televiziuni româneşti, publicaţii de cultură, platforme on-line sau organisme şi posturi internaţionale – EBU, ABU sau EURONEWS, acest eveniment extraordinar ajunge la miliarde de oameni din întreaga lume”, a declarat, în cuvântul de deschidere, Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România.

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda a fost fondată în 1927, la un an după înfiinţarea radiodifuziunii publice finlandeze şi este astăzi unul dintre cele mai apreciate ansambluri simfonice din ţara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă ţară din lume. În prezent, orchestra este compusă din 99 de muzicieni şi abordează repertorii diverse, de la muzică veche la prime audiţii ale unor compoziţii contemporane.

Joshua Weilerstein este dirijor asistent al Filarmonicii din New York şi dirijor invitat la pupitrul unor orchestre de prestigiu din întreaga lume, cu o afinitate specială pentru orchestrele scandinave. A atras atenţia publicului internaţional atunci când a câştigat, simultan, Premiul I şi Premiul Publicului la Concursul pentru Tineri Dirijori, Malko, 2009. Este şi un foarte talentat violonist şi a fost primul solist străin angajat al Simon Bolivar Youth Orchestra din Venezuela.

Prima seară RadiRo l-a adus în faţa publicului din România pe pianistul Jonathan Biss, care, la doar 34 de ani, are un repertoriu şi un palmares impresionante. A lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano, este invitat să concerteze cu regularitate la Carnegie Hall şi susţine recitaluri alături de mari orchestre din SUA şi Europa. În parteneriat cu Coursera, cunoscutul producător de cursuri online, Biss a fost primul pianist care a oferit un curs online, gratuit, despre Sonatele lui Beethoven. Proiectul a cunoscut un uriaş succes de public, fiind urmărit de peste 30.000 de persoane între septembrie şi octombrie 2013.

 

A doua şi a treia zi

După două zile în care muzica lui George Enescu a prins viaţă la Sala Radio, cu Rapsodia Română nr. 1, la bis, în primul concert al Orchestrei Radio din Finlanda şi Rapsodia nr. 2, cântată în deschiderea concertului Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, a treia zi a Festivalului RadiRo a oferit luni, 22 septembrie, bucuria unui dialog muzical de rară intensitate: Dvořák şi Mahler, cu Orchestra Simfonică Radio din Praga, aflată pentru prima dată în România!

Un concert – eveniment care i-a adus, în premieră pe aceeaşi scenă, pe dirijorul Tiberiu Soare şi pianistul Jan Simon – cu o memorabilă interpretare a Concertului în sol minor pentru pian şi orchestră de Antonín Dvořák, în compania ansamblului radio praghez. O întâlnire de înaltă clasă între doi muzicieni al căror destin artistic este semnificativ legat de lumea orchestrelor radio: Tiberiu Soare, liderul tinerei generaţii de dirijori români, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, foarte apreciat de public şi specialişti, deopotrivă, pentru eleganţa şi deschiderea viziunii sale artistice şi pianistul Jan Simon, cu o carieră muzicală ale cărei repere se regăsesc în evoluţia Orchestrei Simfonice Radio din Praga, unde este un foarte apreciat solist, dar şi director al ansamblului.

„M-a bucurat foarte mult întâlnirea cu publicul de la Sala Radio. Am simţit pe scenă că spectatorii urmăresc fiecare detaliu şi mi-am amintit cât de importantă este misiunea noastră, a muzicienilor. De asemenea, am fost încântat de dialogul cu Tiberiu Soare şi de viziunea sa în ceea ce priveşte acest concert de Dvořák. Trebuie să remarc şi sala de concerte, una dintre cele mai bune. A fost o experienţă foarte plăcută”, a declarat pianistul Jan Simon la finalul concertului, într-un interviu pentru Radio România Muzical.

Orchestra Simfonică Radio din Praga, fondată în 1926, odată cu Radiojurnal, primul post de radio din Cehia, concertează în fiecare stagiune la Rudolfinum, celebra sală de concerte din Praga, şi este invitată la evenimente muzicale şi turnee internaţionale în Europa, Asia şi Statele Unite. Din stagiunea 2011 – 2012, dirijor şef al orchestrei este Ondrej Lénard, un muzician de mare originalitate şi spontaneitate, care, până în 1990, a condus un alt ansamblu radio de referinţă din Europa: Orchestra Simfonică Radio din Bratislava. Pasionat şi de lumea operei, Lénard a colaborat cu celebre teatre de operă ca Wiener Staatsoper, Teatro di San Carlo din Napoli şi Houston Grand Opera.

Ondrej Lénard a sosit la Bucureşti alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga şi va dirija cel de al doilea concert al ansamblului praghez la Festivalul RadiRo, programat marţi, 23 septembrie, ora 19:00. Pe aceeaşi scenă cu dirijorul Ondrej Lénard va urca pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cu peste 1.000 de concerte susţinute pe toate meridianele, Horia Mihail este astăzi unul dintre cei mai bine cotaţi pianişti români, protagonist, în ultimii ani, a patru ediţii consecutive a turneului Pianul călător, care au cucerit simpatia publicului român şi internaţional.

RadiRo a continuat seria de evenimente conexe Festivalului, prilej pentru public de a participa la lansări de CD-uri şi sesiuni de autografe. Astfel, marţi, 23 septembrie, la Librăria Cărtureşti, mezzosoprana Ruxandra Donose şi-a lansat primul CD realizat alături de un dirijor, o orchestră şi o casă de discuri din România. Albumul Romance, publicat de Editura Casa Radio, a fost realizat în compania Orchestrei Naţionale Radio, a dirijorului Tiberiu Soare şi a Corului Academic Radio şi cuprinde arii celebre ca Habanera, Seguidilla, Amour, viens aider, D'amour l'ardente flame, O don fatal… înregistrate recent, în aprilie 2014, la Radio România. Pe 24 septembrie, Ruxandra Donose a concertat la Festivalul RadiRo, alături de Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, iar la finalul concertului a oferit autografe pentru primul său compact-disc produs integral în România.

 

Fotografii de Alexandru Dolea