Fondul Proprietatea cere acordul acţionarilor pentru al cincilea program de răscumpărare de acţiuni

Autor: Marius Oncu 25.09.2014

Răscumpărarea de acţiuni se va face la un preţ între un minim de 0,2 lei/acţiune şi un maxim de 2 lei/acţiune, se arată în convocatorul AGEA pentru data de 19 noiembrie, transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile Fondul Proprietatea erau joi spre finalul şedinţei în urcare cu 1,3%, la 0,937 lei/titlu.

"Aprobarea autorizării administratorului de a răscumpăra acţiuni ale Fondul Proprietatea, pentru un număr maxim de 227.572.250 de acţiuni sau 10% din valoarea capitalului social subscris la data relevantă, aplicându-se valoarea cea mai mică dintre acestea două, începând de la data la care reducerea de capital social aprobată prin hotărârea AGEA din 23 septembrie 2014 este în vigoare, pentru o perioadă maximă de 18 luni de la data publicării hotărârii acţionarilor în Monitorul Oficial al României", se arată în convocatorul AGEA.

Noul program de răscumpărare se va derula abia după finalizarea celei de-a patra runde de achiziţie de acţiuni proprii.

Acţionarii Fondul Proprietatea au aprobat marţi reducerea capitalului social subscris ca urmare a anulării unui număr de 252.858.056 acţiuni proprii dobândite de către societate. Aceste titluri au fost cumpărate în cadrul celui de-al treilea program de achiziţie de titluri proprii, în perioada martie 2014 - iulie 2014.

În luna aprilie, acţionarii au aprobat al patrulea program de răscumpărare, care vizează 990.855.616 de titluri sau 10% din valoarea capitalului social subscris la data relevantă, aplicându-se valoarea cea mai mică dintre cele două.

Al patrulea program ar urma să înceapă imediat ce intră în vigoare reducerea de capital social aferentă celui de-al doilea program de răscumpărare, prin care au fost cumpărate 1,1 miliarde de acţiuni.

Fondul, care nu poate deţine în niciun moment mai mult de 10% din acţiunile proprii, aşteaptă avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară privind anularea acţiunilor preluate în al doilea program, pentru a putea face din nou achiziţii fără să treacă de acest prag.

În prezent, Fondul Proprietatea deţine acţiunile cumpărate prin programele al doilea şi al treilea, însumând circa 1,35 miliarde de acţiuni, echivalentul a 10% din capital.