Exitul Enel din România devine incert: italienii ar vrea 1,8 mld. €, dar dacă nu-i obţin, ar putea renunţa la vânzare

Autor: Roxana Petrescu 26.09.2014

Ieşirea italienilor de la Enel de pe piaţa locală, unde prin intermediul proceselor de privatizare au devenit cel mai mare distribuitor privat de energie, nu mai este atât de sigură în contextul în care, potrivit surselor din piaţă, dacă prin tranzacţie grupul nu va obţine 1,8 mld. euro, nu ar mai fi dispus să vândă.

De procesul de vânzare a celor trei foste filiale Electrica ar fi interesate mai mult grupuri printre care germanii de la E.ON, EDF (Electricite de France), State Grid Cor­poration of China, dar şi companiile ro­mâneşti Electrica şi Nuclearelectrica, italienii aşteptând oferte neangajante până la finalul lunii octombrie.

„Ei cer circa 1,8 miliarde de euro pe toate companiile pe care le scot la vânzare, dar în realitate ele nu valorează mai mult de 1,2 miliarde de euro. Mai mult, fiind vorba de contracte de privatizare diferite pentru cele trei companii, cu clauze diferite, vânzarea acestora nu poate fi făcută la pachet“, spun surse din piaţă.

De altfel, chiar la jumătatea acestei luni, ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu a declarat că-i sfătuieşte pe investitorii interesaţi să nu depună oferte pentru Electrica Dobrogea, companie de interes naţional mai ales în actualul context geopolitic declanşat de tensiunile din Ucraina.