Ipotecarele în lei au depăşit 7 miliarde de lei şi urcă spre 20% din creditele pentru locuinţe

Autor: Ciprian Botea 26.09.2014

Creditele ipotecare în lei au ajuns la finalul lunii tre­cute la un volum de 7 mi­liarde de lei, cu o jumătate de miliard de lei peste nivelul din iulie, şi se îndreaptă cu paşi siguri către borna de 20% din totalul finanţărilor acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe. Creditele în valută, chiar dacă aflate în scădere de circa un an, domină încă portofoliile băncilor, cu un total de 8 mld. euro (echi­valentul a 35 mld. lei), potrivit datelor BNR.

Bancherii au scos în prim-plan creditele în lei abia în ultima perioadă, forţate de reglementări şi de lipsa resurselor în valută, după ce în trecut s-au focalizat aproape exclusiv pe ipo­tecare în euro şi franci elveţieni, mizând pe resursele ieftine primite de la băncile-mamă din străinătate.

Şi creditele de consum în lei au revenit pe radarele bancherilor în ulti­mele luni. Stocul acestor credite înre­gis-trează o creştere lună la lună din martie, iar din iulie şi ritmul anual de creştere a devenit pozitiv. La finalul lunii trecute, creditele de consum în lei cumulau aproape 23,6 miliarde de lei, cu 200 milioane de lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creditele ipotecare în lei sunt de trei ori peste nivelul de anul trecut. Creşte­rea tot mai accelerată de la o lună la alta a fost susţinută de scăderea dobânzilor, aflate în acest moment pe acelaşi palier cu cele la euro, dar şi de trecerea programului Prima casă exclusiv la varianta în lei.