La ce dobânzi vând bancherii credite de consum în lei

Autor: Andra Oprescu 26.09.2014

Dobânda unui credit de nevoi personale ajunge la minimum 10-11% pe an şi poate să varieze în funcţie de perioada de creditare, diferite caracteristici ale debi­torului, precum şi în funcţie de alegerea de a vira sau nu salariul în contul băncii creditoare.

Pentru diferite pachete şi oferte costurile sunt mai mici şi dobânda efectivă poate coborî sub 10%.  De exemplu, clienţii Alpha Bank care achiziţionează pe lângă creditul de consum un card de credit şi un pachet de cont curent plătesc o dobândă efectivă de aproximativ  9% pe an.

Cele mai ieftine credite de consum standard sunt la Banca Românească, Garanti Bank şi Volksbank.

BNR a derulat un proces de relaxare monetară pentru a stimula creditarea, dobânda-cheie ajungând în prezent la valoarea de 3,25% pe an, ceea ce a influenţat costul creditelor de consum. Spre comparaţie, în 2009-2010 un credit de consum în lei costa în medie 20% pe an.

Totuşi, indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor la creditele de retail în lei, a crescut  în ultima lună şi a ajuns la 3,1% pe an. Evoluţia Robor ar putea influenţa pe viitor costul creditelor în lei.

WikiZF: Profilul companiei Volksbank

WikiZF: Profilul companiei Banca Românească

Odată cu evoluţia ascendentă a indicatorului Robor, dobânzile interbancare s-au apropiat  de dobânda-cheie a BNR, obiectiv urmărit de banca centrală, conform declaraţiilor guvernatorului Mugur Isărescu. Analiştii se aşteaptă ca BNR să reducă din nou dobânda-cheie  la 3% pe an în şedinţa de la finalul lunii septembrie, ceea ce va apropia şi mai mult cele două rate.

Luna iulie a fost prima lună din anul 2009 încoace când stocul creditelor de consum în lei a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe total, creditarea se menţine în teritoriu negativ. Băncile aveau în august credite acordate populaţiei şi companiilor în valoare de 213 miliarde de lei, în scădere cu aproape 4% faţă de august 2013. Creditele noi, majoritatea în lei, sunt insuficiente pentru a compensa deteriorarea portofoliilor de împrumuturi în valută.

Creditele de consum reprezentau în iulie aproximativ 80% din totalul finanţărilor în lei acordate de bănci populaţiei.