Investiţii de două miliarde de euro în energie regenerabilă rămân doar pe hârtie

Autor: Roxana Petrescu 29.09.2014

Autoritatea Naţională de Re­gle­mentare în domeniul Ener­giei (ANRE) re­cu­noaş­te că aşteptările privind evo­luţia domeniului sunt con­trazise de realitate, investiţii de peste două miliarde de euro urmând să rămână doar pe hârtie.

Singurul domeniu din care ar mai putea apărea investiţii pe această piaţă, care a cunoscut un boom fără precedent în perioa­da de criză, este sectorul de mici proiecte, cu o capacitate de sub 0,5 MW, unde se încearcă introducerea unui tarif reglementat pentru energia produsă.

„Faţă de aşteptările pe care le aveam, foarte multe proiecte nu se finalizează“, a declarant Otilia Marin, director general pe direcţia de energie regenerabilă şi co­generare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit datelor prezentate de Auto­ritate, la finalul lunii august în România funcţionau circa 4.915 MW în parcuri eoliene, solare sau în mici hidrocentrale, cea mai mare parte a acestei capacităţi fiind reprezentată totuşi de „morile de vânt“. De exemplu, capacitatea unui reactor al cen­tralei de la Cernavodă, care asigură cu cele două unităţi circa 20% din producţia de energie naţională, este de circa 700 MW.