Ciocolata, o poveste despre sănătate

Autor: Iulia Pocol 29.09.2014

Arborii de cacao, care ne furnizează cacaua şi ciocolata, îşi au originea în zone din America Centrală şi de Sud.

Se consideră că poporul olmec a cultivat cacao în calitate de plantă domestică pe coasta Golfului Mexic acum în jur de 3.500 de ani, iar lingviştii sugerează că denumirea de cacao derivă din cuvântul „kakawa”, provenit din limbajul mixe-zoquean vorbit la acea vreme.

Arborele de cacao a fost numit „Theobroma cacao” – care înseamnă „hrana zeilor” – de către naturalistul suedez Linnaeus în secolul al XVII-lea.

Gustul natural amar al boabelor de cacao se datorează prezenţei teobrominei, un alcaloid cu o structură similară cafeinei şi care deţine proprietăţi comparabile – este atât un stimulent, cât şi un diuretic.

 

Citiţi articolul integral pe www.csid.ro