Harta preţurilor la apartamente în Cluj: Valorile medii de tranzacţionare nu depăşesc 900 de euro/mp în niciun cartier

Autor: Cristi Moga 29.09.2014

Mărăşti şi Europa sunt cartierele cu cele mai scumpe apartamente din Cluj, valorile medii de tranzacţionare fiind de 894 de euro/mp în Mărăşti şi de 884 de euro/mp în Europa, potrivit unei analize realizate de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR), cu suportul KPMG România.

Analiza a fost realizată pe baza unui tabel pus la dispoziţie de Primăria Cluj-Napoca care cuprinde date complete (inclusiv preţul) despre 3.324 de tranzacţii derulate în Cluj-Napoca în perioada mai - decembrie 2013, 2.455 dintre aceste tranzacţii fiind cu apartamente.

Valoarea cumulată a acestor tranzacţii cu apartamente a fost de 108,6 milioane de euro, astfel că preţul mediu de tranzacţionare a unui apartament din Cluj a fost de 44.236 de euro, la un preţ mediu de 821 de euro/mp.

Cele mai multe tranzacţii cu apartamente în intervalul analizat au fost contabilizate în cartierele Mănăştur (487) şi Gheorgheni (342), două dintre cele mai mari şi mai vechi cartiere din Cluj, în cadrul cărora preţurile medii de tranzacţionare sunt de 778 de euro/mp (în Mănăştur) şi de 842 de euro/mp (în Gheorgheni).

Oarecum neaşteptat, valoriile medii de tranzacţionare ale apartamentelor din centrul Clujului sunt în jurul a 846 de euro/mp, sub nivelul din Mărăşti sau Europa.

Cele mai ieftine apartamente din Cluj sunt în cartierul Bulgaria, unde au fost realizate în intervalul analizat 12 tranzacţii cu apartamente la un preţ mediu de 597 de euro/metrul pătrat.

Click pe imagine pentru a mări