Viktor Orban, premierul Ungariei: UE va rămâne un „proiect neterminat” dacă nu acceptă importanţa Bisericii Creştine

Autor: Ştefan Stan 29.09.2014

Un guvern liberal nu ar fi reuşit niciodată să reducă tarifele la utilităţi sau să-i ajute pe cei cu credite în valută, a declarat premierul ungar Viktor Orban, care consideră că Ungaria are nevoie de guvernanţa democraţiei creştine şi că UE va rămâne un „proiect neterminat” dacă nu acceptă importanţa şi rădăcinile Bisericii Creştine.

Declaraţiile au fost făcute la a 70-a aniversare a Partidului Ungar Popular Creştin şi Democrat, scrie Budapest Business Journal.

Corectitudinea politică, principalul determinant al actualului discurs politic, este un “sistem de tabuuri care ne lipseşte de gândirea inovatoare”, a spus Orban. “Acele grupuri care sunt construite pe acest sistem de tabuuri” se simt ameninţate de noua ideologie de guvernare din Ungaria, a continuat el. Aceste grupuri compară Ungaria cu regimul dictatorial din Est, pe când Ungaria este o parte inseparabilă a Vestului, a explicat premierul.

În privinţa Uniunii Europene, Orban a spus că aceasta va rămâne un „proiect neterminat” dacă nu acceptă importanţa şi rădăcinile Bisericii Creştine.

El şi-a descris guvernul ca fiind unul care „guvernează pe baza valorilor democratice creştine în favoarea poporului ungar”.

Orban a promis în iulie că în mandatul său va urmări cu îndârjire interesele naţionale şi nu implementarea modelului tradiţional occidental de democraţie liberală şi a sugerat că îşi va pune ţare pe drumul bătut de Singapore, China, India, Rusia şi Turcia, economii care au succes la scară globală fără a fi liberale, unele nici măcar democraţii. Dintre toate ţările lăudate de Orban, doar Singapore poate fi considerată o economie dezvoltată şi stabilă.