Asigurătorii plătesc o daună RCA la fiecare şapte maşini din o sută

Autor: Anelis Baciu 30.09.2014

Frecvenţa daunelor în cazul asigurărilor auto obligatorii (RCA) din piaţa locală este printre cele mai mari din Europa de vreme ce acest indicator se menţine la 7%, nivel depăşit doar în Turcia, Marea Britanie sau Cipru, potrivit unui studiu realizat de UNSAR (asociaţia profesională a asigurătorilor locali). Practic, la fiecare 100 de autovehicule asigurate şapte înregistrează o daună acoperită printr-o poliţă RCA.

În Italia, spre exemplu, ţară unde dauna medie este la un nivel similar cu al celei din România, frecvenţa este de 6%, în timp ce în Ungaria frecvenţa daunalităţii este mult mai redusă, de numai 3%. Frecvenţa daunelor şi creşterea valorii medii a despăgubirii sunt principalele cauze ale lipsei de profitabilitate în cazul asigurărilor RCA.

Rata combinată înregistrată pe piaţa locală (indicatorul care măsoară gradul de profitabilitate al activităţiii de subscriere - n.red.) are cel mai mare nivel din Europa, situându-se la 130%. O valoare a ratei combinate de peste 100% înseamnă pierdere pentru asigurători. Un nivel apropiat mai este întâlnit în Turcia. Pe de altă parte, în Italia sau Croaţia indicatorul se situează la sub 100%, ceea ce înseamnă că vânzările de RCA sunt profitabile.