Acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim şi au generat 40% din rulaj

Autor: Marius Oncu 30.09.2014

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au avansat cu 0,8%, după ce au închis în urcare cu 0,4%, respectiv 0,5%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat marţi acţiuni în valoare de 59,87 milioane de lei (13,57 milioane de euro), din care 23,5 milioane de lei din operaţiuni cu titluri ale Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondul Proprietatea au închis în urcare cu 1,4%, la 0,9490 lei/unitate, dar au atins în prima oră de tranzacţii un nou maxim, la 0,9550 lei/unitate. La cotaţia de la sfârşitul şedinţei, discountul dintre valoarea activului net şi preţul pe acţiune se situează la aproape 25%.

Fondul Proprietatea a anunţat, luni, după închiderea pieţei, că a primit avizul ASF pentru anularea a 1,1 miliarde de acţiuni proprii cumpărate în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare şi va iniţia în următoarele zile al patrulea program de achiziţie de titluri, aprobat încă din aprilie de acţionari.

Societatea nu poate deţine mai mult de 10% din acţiunile proprii şi avea nevoie de decizia ASF pentru putea începe achiziţiile prin programul al patrulea. Totodată, Fondul Proprietatea a anunţat joi că va cere în noiembrie acordul acţionarilor pentru a derula cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, care va începe după încheierea celei de-a patra runde de achiziţii.

Programele de răscumpărare de acţiuni proprii fac parte din strategia Fondului Proprietatea de a reduce discountul dintre valoarea activului net şi preţul acţiunilor.

Pe locul al doilea după lichiditate a fost Banca Transilvania (TLV), cu schimburi de 16 milioane de lei, din care 13,8 milioane de lei prin trei transferuri deal. Titlurile Banca Transilvania au crescut 1,2% şi au sprijinit avansul general al pieţei.

O lichiditate mai ridicată au consemnat şi titlurile OMV Petrom (SNP), cu 4,4 milioane de lei, din care 2,35 milioane de lei printr-un deal.

Operaţiuni pe segmentul deal au mai fost derulate şi cu SIF Moldova (SIF2), în valoare de 725.000 de lei, precum şi cu un pachet de acţiuni Natura Quattuor Energia Holdings pentru 327.000 de lei.

Indicele extins BET XT a crescut cu 1%, iar BET BK a avansat cu 0,9%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni au crescut, alimentate de speculaţiile investitorilor că Banca Centrală Europeană va suplimenta măsurile de stimulare a activităţii economice, după ce inflaţia din zona euro a încetinit în luna septembrie.

Pe pieţele mari din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a scăzut cu 0,2%, CAC 40 (Paris) a crescut cu 1,6%, iar DAX (Frankfurt) a avansat cu 0,7%.

În Europa Centrală, indicele PX (Praga) a crescut cu 0,5%, BUX (Budapesta) a avansat cu 0,3%, iar WIG20 (Varşovia) a urcat cu 0,6%.