Fermierii pot cumpăra terenuri, până la întregirea 1.000 ha cu ajutorul unui credit garantat

Autor: Ovidiu Bărbulescu 01.10.2014

Actul normativ modifică OUG 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, modificările aduse ordonanţei au drept scop creşterea numărului de fermieri cu acces la faciltităţile pentru achiziţionarea de terenuri agricole.

"Fermierii care aveau calitatea de arendaşi puteau să achiziţioneze teren până la întregirea unei suprafeţe de 1.000 de hectare cu un avans de doar 10%, urmând ca jumătate din diferenţă să poată fi acoperită printr-un credit, garantat de fondurile de garantare, iar jumătate prin teren. Prin extinderea bazei, dăm posibilitatea tuturor fermierilor, tuturor celor care sunt înregistraţi în sistemul APIA şi beneficiază de subvenţii, să poată să acceseze această facilitate imediat, pentru că există solicitări la nivelul Ministerului Agriculturii, astfel încât să putem să consolidăm exploataţiile agricole", a explicat ministrul Agriculturii.

Guvernul a modificat şi OU 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale, astfel încât să fie acoperite mai multe tipuri de pierderi de venit înregistrate de fermieri din diferite cauze natuerale, prin înfiinţarea unor fonduri mutuale. Un nou tip de astfel de despăgubire vizează pierderile suferite de pe urma secetei, a arătat Constantin.

Printr-o altă modificare, Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi implicată în procesul de acreditare, înfiinţare şi derulare a mecanismelor prevăzute de fondurile mutuale.

Ordonanţă adoptată de Guvern modifică, de asemenea, OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi Legea fondului funciar, în vedrea începerii de la 16 octombrie a plăţilor pentru Axa II din PNDR.