Acţiunile FP au atins miercuri un nou maxim şi au generat jumătate din rulajul bursei

Autor: Marius Oncu 01.10.2014

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în creştere cu 0,2%, după ce la mijlocul şedinţei se aflau în urcare cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Lichiditatea pieţei s-a situat la 31 milioane de lei (7 milioane de euro), la jumătate faţă de ziua precedentă. Titlurile Fondul Proprietatea au generat jumătate din rulajul şedinţei de miercuri, după ce marţi tranzacţiile cu acţiunile companiei au reprezentat 40% din activitatea bursei.

Acţiunile Fondul Proprietatea au închis în creştere cu 0,3%, la 0,9520 lei/unitate, dar au atins în tranzacţiile din deschiderea pieţei un nou maxim, de 0,96 lei/titlu.

Fondul Proprietatea a anunţat marţi seara că va începe de miercuri să răscumpere acţiuni proprii în cadrul celui de-al patrulea program de achiziţii, după ce a primit avizul ASF pentru anularea unui pachet de titluri preluate într-o rundă anterioară.

Limitele de preţ pentru achiziţionarea acţiunilor în cadrul celui de-al patrulea program de răscumpărare sunt de minim 0,2 lei/acţiune şi maxim 2 lei/acţiune. Programul de răscumpărare poate fi desfăşurat până la data de 27 noiembrie 2015. Cel de-al patrulea program, aprobat în aprilie de acţionari, vizează un număr de maxim 990.855.616 acţiuni, reprezentând 7,97% din capital.

Indicele BET FI, format din Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, a scăzut cu 0,2%, iar BET NG, al sectorului energetic, a coborât cu 0,3%.

BET NG a fost tras în jos de declinul titlurilor OMV Petrom (SNP) cu 0,7% şi de scăderea acţiunilor Electrica (EL) cu 1,2%, în timp ce evoluţia BET FI a fost determinată de declinul SIF-urilor, cu excepţia SIF Moldova (SIF2).

Romgaz a urmat Fondului Proprietatea în topul lichidităţii, cu schimburi de 3,82 milioane de lei, din care 2,52 milioane de lei printr-un transfer de tip deal. Acţiunile Romgaz au închis în scădere cu 0,1%.

Rulaj mai ridicat au consemnat şi Transgaz (TGN), cu 3,25 milioane de lei, precum şi Transelectrica (TEL), cu 2 milioane de lei, din care 400.000 de lei printr-un deal. Cotaţia Transgaz a scăzut cu 0,2%, iar cea a Transelectrica a urcat cu 1,2%.

Titlurile Banca Transilvania au închis în urcare cu 2,3%, pe tranzacţii de 2,8 milioane de lei, şi au susţinut evoluţia pozitivă a bursei.

Indicii BET XT şi BET BK au crescut cu 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni au scăzut, după ce Italia a înrăutăţit prognoza privind evoluţia economică, alimentând temerile investitorilor privind situaţia economiei zonei euro.

Pe bursele europene mari, indicele FTSE 100 (Londra) a scăzut cu 0,9%, CAC 40 (Paris) a consemnat un declin de 1%, iar DAX (Frankfurt) a coborât cu 0,7%.

În Europa Centrală, bursele din Cehia şi Polonia au scăzut, în timp ce Ungaria a evoluat pozitiv. Astfel, indicele PX (Praga) a scăzut 0,3%, iar WIG20 (Varşovia) cu 1,5%, iar BUX (Budapesta) a avansat cu 0,1%.