Despre dietă, dar nu numai/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 03.10.2014

Valentin Vasile

Stil de viaţă, nu dietă

Ghid complet pentru o slăbire sănătoasă, rapidă şi definitivă

Editura Curtea veche

Valentin Vasile este un antrenor de fitness care a făcut o pasiune extraordinară pentru modul în care poate fi remodelat corpul uman folosindu-ne doar de exerciţii fizice şi de alimentaţie. După studii de biomecanică corporală desfăşurate la Federaţia Română de Culturism şi Fitness, Şcoala Naţională de Antrenori şi ANEFS, Valentin Vasile s-a ­specializat în nutriţie sportivă şi nutriţie pentru pierderea în greutate la Anatecor şi la Şcoala Naţională de Antrenori. Ulterior a obţinut certificări în cycling (Schwinn Cycling), body pump, antrenament funcţional, khai-bo (profesor fiindu-i chiar Troy Dureh, inventatorul conceptului), antrenamente metabolice (cursuri absolvite la Praga, sub îndrumarea lui Julio Papi şi a Giovannei Ventura), aqua gym (cu Peter Ambjorn). După aceea, a urmat cursuri de ­psihologie/coaching (Process Communication Model). De asemenea, este absolvent al cursu­rilor I.S.S.A. (International Sports Sciences Academy). În 2010 a câştigat titlul de Antrenorul Anului din partea World Class Health Academy România. În 2012, Valentin Vasile a creat şi a lansat pe piaţa din România conceptul de antrenament Limitless Workout.

În cariera sa, Valentin Vasile a colaborat cu actriţa Maia Morgenstern, Maria Lucia Hohan, Sânziana Negru, actorul George Alexandru şi Roxana Ionescu, dar şi cu manageri de top, antreprenori de succes şi personalităţi politice. Este autorul a peste 100 de articole despre fitness şi nutriţie publicate în reviste precum Men’s Health, VIP, Prevention, Plafar, ELLE Man, Tabu, Harper’s Bazaar, Tango, sau apărute online, pe 121.ro, ­fpeople.ro, adpm.ro, BFresh şi pe blogul personal. Stil de viaţă, nu dietă! este volumul său de debut.

„Cei care vor citi această carte şi sunt fumători, sunt convins, se vor lăsa, cei care mănâncă dezordonat îşi vor planifica mesele cu mai multă grijă, cei care dorm prost vor dormi adânc şi se vor odihni extraordinar. E minunat să observi că te mişti mult mai uşor şi ai o condiţie fizică mult mai bună!

Având în vedere vremurile în care trăim, activitatea sau mai degrabă sedentarismul, alimentaţia deficitară şi lipsa ­timpului, cred că ­trebuie să ne gândim mai serios la noi şi la sănătatea noastră. Va veni o vreme când ne vom mulţumi.

Eu, deocamdată, spun: Mulţumesc, Valentin!” - Virgil Ianţu

„Este foarte uşor să cazi pradă dietelor înşelătoare, ce promit pierderi de greutate pe termen scurt, dar care nu fac altceva decât să provoace dezechilibre majore, fizice şi psihice. Orice proiect trebuie gândit pe termen lung, iar obiectivele trebuie să fie realiste. Limitele, totuşi, sunt făcute doar pentru a fi depăşite, iar Valentin este alături de tine pentru a te sprijini când simţi că pierzi controlul asupra celui mai preţios bun al tău, exceptând sufletul: sănătatea propriului corp.” – Maria Lucia Hohan.

Oamenii ştiu să mănânce, dar nu au habar să se hrănească.

Această constatare e punctul de plecare al cărţii de faţă şi motivul pentru care e recomandat ca fiecare dintre noi să se întrebe dacă are un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.

Iar dacă presupui că ­schimbarea în bine ar fi foarte dificilă, atunci e util să-ţi aminteşti că fiecare obicei alimentar poate fi educat sau exersat. Aşadar, oricine poate slăbi sănătos, într-un ritm normal, pentru a ajunge la greutatea optimă, a dobândi o formă fizică de invidiat şi a evita ­fluctuaţiile ulterioare.

Bonusuri? Energie mai multă, o viaţă sexuală excelentă şi o perspectivă optimistă asupra vieţii. 

„Motivaţia te ajută să începi, puterea obiceiurilor te ajută să continui“, spune Valentin Vasile.

Ştii deja că slăbitul prin diete nu este unul de durată. Cartea aceasta îţi arată şi de ce. În plus, poţi afla ce strategie ţi se potriveşte cel mai bine. Dar şi cum să pui în practică cei cinci paşi absolut necesari pentru o slăbire de durată.

Autorul prezintă într-o manieră exactă proprietăţile alimentelor, cantităţile care ar trebui consumate, asocierile care se pot face între felurite produse alimen­tare, precum şi combinaţiile care trebuie evitate.

Această carte este, mai presus de toate, o invitaţie la echilibru — în ceea ce priveşte atât hrana, cât şi activităţile cotidiene.