Capitalul băncilor s-a dublat în perioada de criză: injecţii de 12 miliarde de lei în cinci ani

Autor: Andra Oprescu 03.10.2014

Sectorul bancar a înregistrat injecţii de capital de circa 12 miliarde de lei din 2008 până la finalul anului trecut, un număr de 28 de bănci locale analizate de ZF având în luna decembrie a anului trecut un capital social total de aproape 25 miliarde de lei (5,6 mld. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Astfel, ierarhia băncilor în funcţie de capitalurile deţinute s-a schimbat vizibil datorită noilor aporturi.

Băncile, alături de alte companii din sectorul financiar, cum este şi cazul asigurătorilor sau companiilor de leasing,  au fost foarte afectate de criza financiară, iar acţionarii străini au fost nevoiţi să suplimenteze capitalurile pentru a acoperi pierderile sau pentru a menţine indicatorii de performanţă în limitele locale. „Băncile au avut nevoie de capitaluri suplimentare pentru că au avut de muncă la bilanţuri. Acest proces încă nu s-a terminat. Există două laturi: una care ţine de contabilitate şi raportări financiare şi o componentă operaţională. S-a muncit mai mult pe partea teoretică decât pe cea operaţională. Abia când se va termina acest proces de restructurare a bilanţurilor sistemul bancar va fi suficient de sănătos încât să nu mai aibă atât de mare nevoie de aporturi de capital”, comentează Matei Păun, managing partner al BAC Investment.

Sistemul bancar local s-a confruntat cu o rată foarte ridicată a creditelor neperformante, aceasta fiind printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Rata creditelor neperformante ajunsese la un vârf de 22%, dar în prezent a coborât la 17% ca urmare a modificării metodologiei de calcul şi a scoaterii din bilanţuri a împrumuturilor provizionate integral.