Festival Naţional de Literatură la Cluj/ de Radu Constantinescu

Autor: Radu Constantinescu 03.10.2014

Emulaţie incredibilă în câmpul literelor române... Nici nu s-a lăsat bine cortina peste Festivalul Internaţional de Literatură de la Iaşi, despre care am relatat în numărul anterior al „Ziarului de duminică”, şi iată că acum este rândul Clujului să devină pentru trei zile capitala românească a literaturii.

Uniunea Scriitorilor şi Filiala sa clujeană au pus la cale un eveniment care se anunţă a fi de largă rezonanţă naţională: prima ediţie a unui Festival de literatură care reuneşte cele mai reprezentative nume ale creaţiei literare româneşti contemporane, oferindu-le şansa contactului nemijlocit cu cititorii lor. Bogatul program al celor trei zile, pe care îl vom răsfoi în continuare, îmbină recitalurile cu lansările de carte, desanturile literare în şcoli şi  facultăţi, cu momente solemne de o încărcătură simbolică aparte. Dar să le luăm pe rând…

Deschiderea oficială este anunţată pentru duminică 5 octombrie la Muzeul de artă, gazdă obişnuită şi primitoare a prezenţelor poetice clujene. De această dată, alături de gazde se vor afla şi circa 60 de invitaţi, reprezentanţi ai tuturor filialelor Uniunii Scriitorilor din ţară, inclusiv din Republica Moldova. După amiaza, la Centrul de Cultură Casino din Parcul Central oaspeţii vor fi invitaţi la o lectură publică / recital sub genericul: „Microfonul vă aparţine” .

Luni dimineaţa, în Aula Magna a Universităţii Babeş – Bolyai, cultura română îl va omagia pe unul din cei mai importanţi autori contemporani, scriitorul portughez Antonio Lobo Antunes, căruia îi va fi decernat titlul de Doctor honoris causa al Universităţii clujene. Laudatio va fi rostit de Ruxandra Cesereanu. Şi tot în ambianţa somptuoasă a Aulei se va desfăşura, în cursul după amiezii Colocviul naţional Revistele literare de azi pentru mâine. Vor fi marcate momentele aniversare Steaua 65; Apostrof, Poesis, Euphorion 25, urmate de o dezbatere la care vor participa alături de redactori ai publicaţiilor literare din Transilvania (Steaua, Tribuna, Apostrof, Echinox, Helikon, Mişcarea literară, Nord literar, Poesis, Caiete Silvane etc.) şi reprezentanţi ai celor mai importante reviste din ţară: România literară, Viaţa Românească, Ramuri, Luceafărul de dimineaţă, Convorbiri literare, Arca, Ateneu, Dacia literară, Orizont, Vatra, Familia, Discobolul, Euphorion, Argeş, Conta, Alpha, Ex Ponto, Observatorul cultural, Contemporanul, Cultura, Dilema veche, Vatra veche etc.

Prima parte a zilei de marţi 7 octombrie este rezervată „desantelor” scriitoriceşti la Facultatea de Litere (amfitrion, decanul facultăţii, profesorul şi scriitorul Corin Braga),  la Departamentul de Jurnalism al Universităţii Babeş – Bolyai, la Colegiile şi Liceele Şincai, Bălcescu, Bariţiu, Eminescu, Racoviţă, Coşbuc, Avram Iancu, Seminarul teologic ortodox, la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”. Nu în ultimul rând, semnalăm prezenţa preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, la Colegiul studenţesc de performanţă academică

După „încălzirea” matinală, scriitorii se vor reuni la orele prânzului în Piaţa Unirii, la umbra statuii lui Matei Corvin, unde are loc tot în aceste zile Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. Sub genericul Scriitori pe scenă, va avea loc un maraton al lansărilor de carte, urmat de vernisajul Salonului de toamnă al scriitorilor plasticieni ai Filialei Cluj a USR. Organizatorii anunţă surprize. Pot dezvălui doar două dintre ele: degustarea de vinuri prilejuită de lansarea cărţii lui Răzvan Voncu O istorie literară a vinului în România şi „călătoria în timp” La pas prin centrul vechi al Clujului, ghidaţi fiind de Lukács Jószef, redactor la Apostrof şi specialist în istoria Clujului medieval.

Momentul culminant al festivalului se va derula în piaţa centrală a oraşului, Piaţa Unirii, cu decernarea celor două mari premii: al Festivalului de literatură şi al Festivalului Internaţional de Carte. Pentru primul dintre ele vor candida 20 de volume, apărute în intervalul august 2013 – august 2014 şi desemnate de juriile fiecărei Filiale a Uniunii Scriitorilor. Un juriu final se va pronunţa prin vot secret asupra cărţii care va fi încununată la Cluj.

Seara (şi Festivalul) se vor încheia cu Nocturna „Rostirea poetică”, pe scena Festivalului Internaţional de Carte, sau, în caz de ploaie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, recital la care îşi vor da concursul toţi oaspeţii sosiţi la Cluj, alături de gazdele lor.

Pentru posteritate, va exista şi o cronică a festivalului. Pe parcursul celor trei zile, studenţii Facultăţii de jurnalism vor inaugura o arhivă video, realizând mini-reportaje filmate.

Nu putem încheia aceste rânduri, fără a rosti măcar o parte din numele celor de care se leagă prima ediţie a unui festival pe care Clujul promite să îl perpetueze, cu gândul la mult râvnitul titlu de Capitală Culturală Europeană. Iniţiator este vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, Gabriel Chifu, iar coordonator, organizator, maestru de ceremonii etc, etc - neobosita Irina Petraş, preşedintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, alături de o echipă alcătuită din Comitetul de conducere al Filialei.

Fără îndoială, o asemenea idee generoasă nu ar fi fost realizabilă fără sprijinul unor foruri şi instituţii care s-au aflat pe aceeaşi lungime de undă cu organizatorii. Amintim, aşadar, Primăria municipiului Cluj Napoca şi o serie de parteneri de prestigiu precum Universitatea Babeş – Bolyai, Facultatea de Litere, Departamentul de Jurnalism al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga şi încă mulţi, mulţi alţii…

Aşadar, nu uitaţi ! Peste două zile, duminică, la Cluj Napoca, începe marea sărbătoare a literaturii. A scriitorilor, dar şi a cititorilor. Dacă aveţi drum prin Transilvania, nu ocoliţi oraşul. Scriitorii şi cărţile lor vă aşteaptă.