Transelectrica a dat în judecată ANRE pentru tarifele prea mici

Autor: Radu Bostan 06.10.2014

Transelectrica (simbol bursier TEL) a deschis un litigiu împotriva Au­to­rităţii Naţionale de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE), acuzând instituţia că prin fixarea unui tarif prea mic pentru serviciul de transport al ener­giei îi va provoca un prejudiciu de 138,4 mi­l. lei de-a lungul următorilor cinci ani.

ANRE stabileşte rata de renta­bi­li­ta­te în toate activităţile de monopol na­tu­ral din domeniul ener­giei, inclusiv dis­­tri­­buţia şi trans­­por­­tul elec­tri­ci­tă­ţii. Auto­­ri­ta­tea a majo­rat, cu efect din luna iu­lie 2014, tariful me­­diu de trans­port al ener­giei la 22,5 lei/MWh, de la 22,16 lei/MWh, tariful în vigoare de la 1 ianuarie, care la rândul său fusese majorat de la tariful de 21,16 lei/MWh stabilit pentru anul 2013.

Deşi tariful de transport a crescut, conducerea Transelectrica susţine că ANRE i-a redus rata reglementată de rentabilitate (RRR) a activităţii la 7,7%, faţă de nivelul anterior de 8,52%. Noua rată, care ar urma să fie aplicată de-a lungul unei perioade de cinci ani, „va determina prejudicierea financiară a societăţii prin scăderea rentabilităţii la ac­ti­vitatea de transport al energiei elec­trice cu valoarea estimată de 138,4 mil. lei“, arată reprezentanţii companiei într-o notă de informare adresată acţionarilor.