De azi, bursa trece la decontarea pe stil occidental: investitorii îşi vor încasa banii în conturi cu o zi mai devreme

Autor: Roxana Pricop 06.10.2014

Bursa trece de azi, 6 octombrie, la decontarea în termen de două zile de la momentul tranzacţiei (T plus 2), investitorii urmând să îşi primească banii sau acţiunile, unităţile de fond, certificatele sau obligaţiunile cu o zi mai devreme. Până în prezent, pe bursă a funcţionat decontarea la T plus 3.



Scurtarea duratei de decon­ta­re a fost impusă de Uniunea Europeană şi toate bursele europene se aliniază la aceas­­tă modificare din 6 oc­tom­brie. Reducerea ciclului de decon­tare are drept scop reducerea riscurilor tranzacţiilor.

Până recent un investitor care vin­dea în ziua de luni un pachet de acţiuni OMV Petrom îşi încasa banii pe ele în ziua de joi, ciclul de decontare fiind T plus 3. La fel s-a întâmplat şi pe majo­rita­tea burse­lor europene, cu excepţia Ger­maniei şi a Bulgariei unde funcţio­nează deja T plus 2. În România, doar titlurile de stat au decontarea la T plus 2, ope­ra­ţiunile fiind decontate prin sis­te­mele BVB şi al BNR. Prin trecerea la ciclul T plus 2, din 6 octombrie, inves­titorul care vinde acţiuni sau cumpără ac­ţiuni luni va primi banii pe ele sau va primi acţiunile în cont în ziua de miercuri.

Depozitarul Central, instituţia pie­ţei de capital care asigură serviciile de de­con­­tare şi compensare pentru tran­­zac­ţiile deru­late pe Bursa de Valori Bucu­reşti (BVB), a luat o serie de măsuri tran­zi­to­rii, valabile în primele două luni de aplicare a ter­menului de decontare T plus 2, pentru acomo­darea brokerilor şi a investitorilor.