Nemţii se revoltă: „Mario Draghi transformă BCE în junk bank“

Autor: Liviu Popescu 06.10.2014

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), trans­formă instituţia pe care o conduce într-una de tipul „junk bank“ cu planurile sale de a achiziţiona credite neperformante (junk) de la băncile greceşti şi cipriote şi în acelaşi timp pune în pericol stabilitatea financiară a zonei euro, susţine Hans Michelbach, pre­şedintele comisiei financiare a parla­mentului german şi membru al unui partid din coaliţia de guvernare condusă de cancelarul Angela Merkel.

„Draghi transformă din ce în ce mai mult instituţia pe care o conduce într-un junk bank. Draghi, fost bancher de investiţii, nu a învăţat nicio lecţie din rolul său de şef al BCE. El a fost şi încă este omul nepotrivit pentru această funcţie“, a spus Michelbach, citat de agenţia Thomson Reuters.

BCE a decis săptămâna trecută, în urma reuniunii consiliului guverna­torilor, ţinută la Napoli, să injecteze bani în economie prin achiziţia de obligaţiuni garantate cu active şi obligaţiuni emise de statele din zona euro. Draghi a anunţat că instituţia va cumpăra active timp de cel puţin doi ani, începând cu achiziţii de obligaţiuni acoperite în această lună şi cu obligaţiuni garantate prin active din acest trimestru. El nu a dat detalii referitoare la mărimea planului de achiziţii de obligaţiuni şi a afirmat că stimulentele ar putea fi sub nivelul de 1.000 de miliarde de euro menţionat anterior.

„BCE, prin intermediul politicilor lui Draghi, ajută ţările care nu au apelat la reforme. Draghi îşi bate joc de oamenii din Europa care şi-au asumat poverile propriilor ţări pentru a sprijini viitorul acestora prin reforme“, a spus Michelbach. El a adăugat că Draghi este la capătul puterilor şi încearcă să acopere acest lucru prin efectuarea unor „piruete“ din ce în ce mai absurde.

Prin tipărirea de bani non-stop, Draghi încearcă să evite intrarea zonei euro într-o mlaştină cu deflaţie şi fără creştere economică, din care nu ar mai ieşi ani de zile. Preşedintele BCE în­cearcă să aplice modelul băncii centrale din SUA (Fed) denumit Quantitative Easing (QE), de achiziţii masive de active contra cash, pentru a stimula creş­terea economică.

Luna trecută preşe­dintele Fed Janet Yellen i-a atenţionat pe investitori să se pregătească pentru posibilitatea ca instituţia, cea mai in­fluentă bancă centrală din lume, să ma­joreze ratele dobânzilor mai de­vreme decât se aşteaptă aceştia. Rata şoma­jului în SUA a scăzut în septem­brie la 5,9%, minimul ultimilor şase ani,de la 10% în timpul recesiunii din 2009, şi sub pragul despre care şefii Fed au spus că va permite retragerea pro­gramului de achiziţii de active. Banca intenţionează să oprească programul de QE după şedinţa de luna aceasta. Fed a luat în 2008 decizia de a reduce do­bânzile aproape de zero pentru a stimula creş­terea economică.

BCE a redus, la începutul lunii sep­tembrie, dobânda de politică monetară de la 0,15% la minimul record de 0,05% şi a anunţat că va lansa luna aceasta două noi programe pentru achiziţia unor produse financiare structurate şi obligaţiuni garantate cu ipoteci emise de băncile din zona euro.